Hírek

Zalaegerszeg városába érkezett a Trianon kiállítás

2022. január 6.

A Nemzeti Összetartozás Éve  keretében a Közép- és  Kelet-európai Történelem  és Társadalom Kutatásért  Alapítvány megbízásából történeti vándorkiállítás  járja az országot Trianon  100–Összetartoztunk,  Összetartozunk címmel. 

Trianon: az is tud fájni, ami nincs – Megnyílt a centenáriumra készült kiállítás Szombathelyen

 2021. december 7.

Trianon 100 – Összetartozunk, összetartoztunk címmel nyílt kiállítás a Haladás-sportkomplexum előtti területen felállított konténerekben, középen, a magyar Szent Korona makettjének installációja alatt a Nagy-Magyarország-térkép látható.

Trianon 100 kiállítás Székesfehérváron

2021. november 21. 

A Trianon 100 Összetartoztunk – Összetartozunk című országos vándorkiállítás negyedik állomására, Székesfehérvárra érkezett. A tematikus egységekre bontott tárlatot szombaton délelőtt nyitották meg a Jancsárkert Termelői és Biopiac parkolójában.

Trianon elválasztott, mégis összetartozunk

2021. november 6.

Kiállítás nyílt a Luther téren, amely a trianoni békediktátum következményeiről ad képet. A tárlat ingyenesen látogatható.

Emlékmű a „poklok poklában”

2021. november 2.

„Emlékezni és emlékeztetni kell, hogy ilyen szörnyűség soha többé ne forduljon elő” - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter november 2-án a szlovéniai Nova Goricában, a magyar katonák első világháborús emlékhelyének avatásán.

A Szent Korona nagyméretű másolata a Dunakapu téren

2021. október 20.

A trianoni béke következményeit és az államiság megőrzéséért folytatott küzdelmet bemutató vándorkiállítás nyílt szerdán a Dunakapu téren. Az emlékező tárlaton látható többek mellett a Szent Korona nagyméretű másolata, a Teleki Pál-féle „vörös térképet” ábrázoló talapzaton.

Elindult a Trianon 100 vándorkiállítás

2021. október 6.

Az 1920-as békeszerződés következményeit és az államiság megőrzéséért folytatott küzdelmet bemutató vándorkiállítás nyílt Trianon 100 Összetartoztunk – Összetartozunk címmel kedden Veszprémben, az Óváros téren.

Elindult a Trianon 100 pedagógusképzési program

2021. június 4.

Trianon 100 - A trianoni békeszerződés oktatásának történeti és pedagógiai módszertani kérdései címmel országos akkreditált pedagógusképzési programot indított általános és középfokú oktatási intézmények oktatói számára a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány. A képzéssorozat keretében mintegy ötezer pedagógus ismerkedhet majd meg az első világháborút lezáró trianoni békerendszerrel kapcsolatos legkorszerűbb tudományos eredményekkel.

Lezárult az első világháborús centenáriumi megemlékezés-sorozat

2021. január 20.

Hazánk az egyetlen ország, amely hat évet szánt arra, hogy feldolgozza és bemutassa a száz évvel ezelőtt, 1914-ben kezdődött első világháborút és annak következményeit. Az Első Világháborús Centenáriumi megemlékezés-sorozat 2020-ban véget ért, az elvégzett munkát sajtótájékoztató keretében összegeztük.

Schmidt Mária beszéde - Lezárult az első világháborús centenáriumi megemlékezés-sorozat

2021. január 20.

Kedves Hölgyeim és Uraim!

Amikor az első világháború századik évfordulójának előestéjén, 2013 őszén, Magyarország Kormánya emlékbizottságot hozott létre, ezen bizottság tagjai egyedülálló módon úgy döntöttek, hogy nem csupán felelevenítik a száz évvel ezelőtti tragikus eseményeket, nemcsak ünnepségeket, megemlékezéseket, zászlófelvonásokat, emlékmű-felújításokat, a háború hadtörténeti vonatkozásait összegző kiállításokat fognak kezdeményezni, hanem azt is, hogy százévnyi tudás birtokában szorgalmazzák ennek a világrengető eseménynek az újraértelmezését.

Facebook   Youtube   Instagram