Vagonokba zárt múlt: a Beszterce térre érkezett a Trianon-tárlat

2022. július 8.

Pénteken utolsó – tizennyolcadik – állomására, a salgótarjáni Beszterce térre érkezett a trianoni utazókiállítás. A Nemzeti Összetartozás Évéhez kapcsolódva Trianon 100 Összetartoztunk-Összetartozunk címmel még 2020-ban indult útjára a tárlat, melyet a tragikus trianoni békediktátum centenáriumi évfordulójára készítettek el.

A megnyitón Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere felidézte a magyar történelem egyik legmeghatározóbb traumájához, a trianoni eseményekhez vezető utat.

IMG 1441

– A békediktátum Magyarország történelmének egyik legveszteségesebb hozama. A kormány a centenárium alkalmából 2020-at a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánította, ennek tiszteletére tavaly ősszel kezdték el járni az országot a tárlattal – tette hozzá.

A tárlatot László Bernadett, a Terror Háza Múzeum történésze ajánlotta a helyiek figyelmébe, mondván, hogy a különleges látványelemek és videók segítségével a befogadók egy múltidéző, bár közel sem örömteli időutazáson vehetnek részt.

IMG 1475

A megnyitón Kubinyi Júlia salgótarjáni származású népdalénekesnek, Junior Prima díjas előadóművésznek hallhatták népi műsorát a jelenlévők, majd Keresztes János színművész versekkel és idézetekkel színesítette az eseményt.

A helyszínen számos forrás bevonásával, történelmi részletekkel rajzolódnak ki a múltbéli események, s az, hogy az első világháborút követően az összes legyőzött állam közül Magyarország bizonyult a legnagyobb vesztesnek. A Trianon-kiállítás mindezt négy teljesen átformált és berendezett konténerben tárja a publikum elé, melyekbe belépve a békediktátum aláírásához vezető úttal és a következményekkel szembesülhetnek a nézők.

IMG 1535

A kiállítást július 22-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Besztercén, minden nap 10 és 18 óra között.


Forrás: nool.hu

Szerző: G. P.

Facebook   Youtube   Instagram