Lezárul a Trianon 100 – Összetartoztunk, összetartozunk című vándorkiállítás

2022. július 8.

Július 8-án Salgótarjánban utolsó állomására érkezett a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Trianon 100 Összetartoztunk – Összetartozunk” elnevezésű vándorkiállítása. A tematikus egységekre bontott kiállítás sok-sok forrás bevonásával, a kort megidéző kulisszákkal mutatta be a Trianoni békediktátumhoz vezető utat, annak következményeit és az államiság megőrzése érdekében tett erőfeszítéseket.

Magyarország Kormánya a trianoni békediktátum centenáriuma alkalmából a 2020-as esztendőt a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánította, melyhez kapcsolódóan a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány számos programot, eseményt szervezett. Bár a Trianon centenáriumához kapcsolódó megemlékezéseket jelentősen korlátozta a koronavírus-világjárvány, Alapítványunk nem mondott le arról, hogy méltóképpen emlékezzen meg közös múltunkról és a magyarság sorstragédiáját jelképező trianoni békediktátumról, ezért 2021 októberében elindította a „Trianon 100 Összetartoztunk – Összetartozunk” című vándorkiállítást, hogy bejárja az országot és bemutassa Magyarország történelmének egyik legmeghatározóbb traumáját, nemzetünk túlélési képességét, azt a példaértékű erőfeszítést, amelynek eredményképpen 1920 után elődeink szilárd alapokon újraszervezték a magyar államot.

Trianon

Trianon súlyos traumája ellenére mi, magyarok bebizonyítottuk, hogy nem hagyjuk magunkat, hogy mindennél erősebb bennünk a túlélés, a megmaradás ösztöne és képessége. A nemzeti összetartozás érzése ma is az egymást követő nemzedékek meghatározó élménye, miközben az ezeréves magyar államiság teljesítményei megteremtették az alapot ahhoz, hogy hazánk a Kárpát-medence térségének kulturális középpontja maradjon.

A Trianon 100 Összetartoztunk – Összetartozunk” cíművándorkiállítás 2021 októberében indult útjára és 2022 júliusáig Magyarország 18 megyeszékhelyére (Veszprém, Győr, Szekszárd, Székesfehérvár, Szombathely, Zalaegerszeg, Pécs, Kaposvár, Kecskemét, Szolnok, Békéscsaba, Szeged, Debrecen, Nyíregyháza, Eger, Miskolc, Tatabánya, Salgótarján) és nagyvárosába jutott el.

Az ingyenesen látogatható vándorkiállítást mintegy 70.000 érdeklődő tekintette meg.

Bővebb információ a Trianon 100 Összetartoztunk – Összetartozunk című vándorkiállításról:

http://elsovilaghaboru.com/centenariumiemlekbizottsag/hu/sajto

https://www.facebook.com/elsovilaghaboru

 

Facebook   Youtube   Instagram