Megérkezett a Szent Korona mása a tatabányai Árpád térre

2022. június 23.

A Szent Korona hatalmas mása, és konténerekbe zárt történelem – a Trianon 100 Összetartoztunk – Összetartozunk című utazókiállítás érkezett meg az Árpád térre csütörtökön.

A 17. állomáson délelőtt nyitották meg a vándorló tárlatot, amelynek kezdetén az érdeklődők a Himnuszt hallgathatták meg Sturcz Noémi előadásában.

IMG 2571

Az eseményen elhangzott: Magyarország kormánya a trianoni békediktátum centenáriuma alkalmából a 2020-as esztendőt Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánította. Ehhez kapcsolódóan országszerte számos programot, eseményt szerveztek – a koronavírus korlátozásainak idején is. A megyeszékhelyre érkező tárlat a hat esztendőn át tartó, első világháborús megemlékezés-sorozat legújabb kutatási eredményeit mutatja be.

IMG 2655

A megnyitón beszédet tartott Szücsné Posztovics Ilona polgármester, aki elmondta: Tatabánya soknemzetiségű, befogadó város, ahová a békediktátum után is érkeztek külföldi lakosok. Hozzátette, fontos megemlékezni az eseményről, melynek során az ország egyharmada rekedt határokon kívül. Balogh Gábor, a Terror Háza történésze a diktátum ritkán említett veszteségeire hívta fel a figyelmet.


Forrás: kemma.hu

Szerző: R. V.

Facebook   Youtube   Instagram