Több mint 25 ezer tanár vett részt a pedagógusképzéseinken

2022. december 2.

Hat év munka után, 2022. december 4-én, Cegléden lezárulnak a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTKA) ingyenes, akkreditált pedagógus-továbbképzései. 2016 és 2022 között alapítványunk négy témakörben indított képzéseket, amelyeken több mint 25.000 tanár vett részt és csaknem 6000 hazai közoktatási intézmény kapcsolódott be a programba.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány kiemelt céljának tekinti az általános és középfokú oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok munkájának támogatását, a tanárok továbbképzését. Az Alapítvány ezért 2016 óta szervez továbbképzéseket, amelyek a legfrissebb ismeretekkel bővítik a tanárok tudását, szélesítik szakmai látókörüket. A 30 órás, ingyenes, akkreditált pedagógus-továbbképzéseink az 1956-os forradalom és szabadságharc; az első világháború; a trianoni békekötés valamint a rendszerváltoztatás témakörében zajlottak az elmúlt hat esztendőben.

Schmidt Mária történészprofesszor, az Alapítvány főigazgatója szerint „minden régen megszerzett tudást frissíteni kell. Ez a történelemtanításban különösen igaz, hiszen ezen a területen állandóan reflektálni kell a jelen történéseire. A mai kor eseményei ugyanúgy hatnak az életünkre, ahogy az egykori történések hatottak az elmúlt korok azon embereire is, akikről tanítunk, akiknek a történeteit elmeséljük, akiknek a sorsából tanulságot próbálunk levonni. A résztvevők magas száma igazolta, hogy a tanárokban komoly igény van arra, hogy bővítsék ismereteiket, és aztán azokat korszerű módon adják tovább a diákoknak.” A történészprofesszor úgy véli: „fontos, hogy modern  történelemszemléletet alakítsunk ki, amely megfelel a kornak, amiben élünk, és amely büszke, nemzeti érzéssel áthatott fiatal generációt épít."

A képzések 11 helyszínen valósultak meg, több mint 25 ezer pedagógus részvételével. A képzési programokba csaknem 6000 közoktatási intézmény kapcsolódott be.

A pedagógusok visszajelzéseiből kiderült, hogy a képzések kiemelkedő színvonalon nyújtottak szakmailag hasznos és új ismereteket. A kitöltött kérdőívek válaszaiból kiderült, hogy a képzési programmal való elégedettség mintegy 95%-os volt. A pozitív szakmai visszajelzések nyomán a KKETTK Alapítvány a pedagógus-továbbképzési programok folytatását tervezi.

Pedagógusképzések

Facebook   Youtube   Instagram