Lezárul a trianoni békeszerződés megkötésének 100. évfordulója alkalmából indított országos akkreditált pedagógusképzés

2022. október 21.

Az általános és középfokú oktatási intézmények oktatói számára meghirdetett Trianon 100 – A trianoni békeszerződés oktatásának történeti és pedagógiai módszertani kérdései című 30 órás, ingyenes, országos akkreditált pedagógusképzési program 2022. október 31-én ér véget.

Magyarország Kormánya a trianoni békediktátum centenáriuma alkalmából a 2020-as esztendőt a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánította.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány a Trianon emlékévhez kapcsolódóan pedagógusképzést indított, amely a koronavírus-járvány miatt az eredetileg tervezett időpont helyett 2021. június 4-én indult el. 

Az általános és középfokú oktatási intézmények oktatói számára meghirdetett Trianon 100 – A trianoni békeszerződés oktatásának történeti és pedagógiai módszertani kérdései című 30 órás, ingyenes, országos akkreditált pedagógusképzési program 2022. október 31-én ér véget.

A képzés célja:

  • a rendszerváltoztatás után három évtizeddel végre egy szuverenista történetelemszemlélet mentén foglalják keretbe a tragikus eseménysorozatot
  • rámutatni a kor politikus nemzedékének elképesztő teljesítményére, amellyel valójában újra alapították az ezeréves magyar államot és sikerpályára állították azt
  • a résztvevő pedagógusok a legátfogóbb narratívák szintjén ismerjék meg az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések Magyarországra vonatkozó rendelkezéseit, a trianoni békeszerződéssel kapcsolatos legfontosabb tényeket és a témakörhöz kapcsolódó tévhiteket, legendákat.
  • célja továbbá a képzésnek, hogy bemutassa, miképpen jelent meg a magyar közoktatásban az elmúlt száz év alatt a „trianoni trauma” feldolgozása.

 

trianon100 logo cmyk


A képzés három fő témakört járt körül:

 

1.) Az „örök békétől” a végső háborúig. A békeszerződések intézményének története különös tekintettel a territoriális államok nemzetközi rendszerét megteremtő vesztfáliai békétől (1648) az első világháborút lezáró Párizs környéki békékig (1919–23) tartó időszakra.

2.) A Trianon-komplexum. A Nagy-Trianon palotában aláírt és a Magyar Királyságot sújtó békeszerződés tartalma, valamint létrejöttének körülményei különös tekintettel az érdekbeszámítást nélkülöző diktátum okozta traumára és a nyomában kialakult máig élő mítoszokra, legendákra.

3.) Trauma és kihívás. A trianoni Magyarország újjászervezése és a békediktátum veszteségei által előidézett válságkomplexum bemutatása különös tekintettel a Teleki- és Bethlen-kormányok bel-, gazdaság- és külpolitikai intézkedéseire, valamint a Trianon-trauma kezelésére adott kultúrpolitikai válaszokra.

A nagyszabású képzéssorozat keretében mintegy négyezer pedagógus vett részt.

A képzések öt különböző helyszínen valósultak meg: Kecskemét, Balatonkenese, Mezőkövesd, Cegléd, Ráckeve.

Facebook   Youtube   Instagram