A Lusitania elsüllyesztése II.

A Lusitania elsüllyesztése idővel szabályos iparággá vált az angolszász propagandaszervek jóvoltából. A britek színes plakátok, röplapok és egyéb propagandakiadványok felhasználásával igyekeztek bizonyítani a németek barbárságát. Emellett a Német Császárság által kibocsátott propagandatermékek üzenetét is felhasználták saját céljaik elérése érdekében. Mindezt jól szimbolizálja Karl Goetz éremkészítő és a Lusitania-emlékérem esete.

 

A német hadvezetés fontos katonai győzelemként kezelte a hajó elsüllyesztését, hiszen a Lusitania jelentős mennyiségű lőszert szállított a briteknek. Közvetlenül a hajó elsüllyesztése után a német hadvezetés propagandatevékenységbe kezdett abból a célból, hogy bizonyítsák: a hajó hadianyagot szállított, így a valódi felelősség nem a német haditengerészetet, hanem a brit hajóstársaságot terheli, amely ennek ellenére biztosította utasok szállítását, az időközben segédcirkálóvá átminősített Lusitanián.

 

A német propaganda leglátványosabb eredménye Karl Goetz éremkészítő művész Lusitania medálja volt, amelyből 1915-ben 180 darabot vertek. Az érem egyik oldalán a süllyedő hajó látható a robbanás pillanatában, felette a felirat: Nincs csempészáru – utalván a hivatalos brit nyilatkozatokra, amelyek szerint a gőzös nem szállított lőszert. Az alkotás másik oldalán a hajóra váró utasok láthatóak, amint egy csontváztól átveszik a pénztárban a menetjegyeket. A felirat szerint: Az üzlet minden felett – ami a Cunard hajóstársaság elvtelenségére utal.

 

A németek vállalkozása azonban visszafelé sült el. Nem sokkal az emlékérem bemutatása után a brit és amerikai lapok arról kezdtek cikkezni, hogy a német hadvezetőség az érmet valójában kitüntetés céljából rendelte meg, amelyekkel a Lusitaniát elsüllyesztő búvárhajó személyzetét kívánták elismerni. A brit külügyminisztérium propaganda alosztálya lemásolta az emlékérmet és nagy mennyiségben terjeszteni kezdte szerte a világon. A plakettekhez leírást is mellékeltek, amely egy rövid propagandaszöveget tartalmazott a hajó elsüllyesztéséről. Az írás természetesen nem érintette a Lusitania rakterében szállított hadianyagot. Így vált a Goetz által megtervezett német emlékplakett a brit propaganda egyik legsikeresebb termékévé.