A Lusitania elsüllyesztése a propaganda szolgálatában I.

A Lusitania elsüllyesztése a propaganda szolgálatában I.

1915. május 7-én, a New Yorkból Nagy-Britanniába tartó Lusitania nevű óceánjárót egy német tengeralattjáró megtorpedózta. A Lusitania fedélzetén közel 1200 utassal, alig húsz perc alatt hullámsírba merült. A Lusitania elsüllyesztése kapóra jött a brit propagandának, hisz a tragédiát felhasználva jó lehetőséget láttak az emberek igazságérzetének felkeltésében. Ez pedig különösen fontos volt a háború második évében, amikor a brit kormány, a többi hadviselő fél kabinetjeihez hasonlóan, egyre nagyobb áldozatokat követelt a lakosságtól.

Nem túlzás kijelenteni, hogy az angolszász propagandában a Lusitania elsüllyesztése külön „iparággá” vált. Plakátok, röplapok, könyvek és beszámolók, sőt mozgóképek gyártásával igyekeztek felkelteni a gyűlöletet a „teuton barbárok” ellen a hazai közvéleményben. A legemblematikusabb plakátot John Bernard Partridge angol grafikus készítette 1915-ben. A plakát hátterében egy név nélküli süllyedő hajó látható, azonban egyértelmű, hogy a Lusitaniáról van szó, mivel körülötte az óceán tele van fuldoklókkal. A kép előterében egy nőalak emelkedik ki az óceánból, kezében „az igazság kardjával.” Fölötte a szöveg arra buzdítja a szemlélőt, hogy vegye a kezébe azt a bizonyos kardot.

A plakátot elsősorban az Egyesült Államokban forgalmazták. 1915-ben az USA még nem volt hadviselő fél, viszont érdekelt volt az európai kontinensen zajló konfliktusban, hiszen jelentős mennyiségű hadianyagot és élelmiszerszállítmányt exportált Európába. A brit propagandaszervek egyik kiemelt feladata volt Amerika támogatásának megnyerése és biztosítása az antant számára.