Elindultak az Első Világháborús Centenárium Emlékbizottság pályázatai

2014. január 16.

A mai naptól érhetők el az első világháború centenáriumához kapcsolódó pályázatok, amelyek meghirdetésével és koordinálásával a Magyarország Kormánya által létrehozott Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság a XX. Század Intézetet bízta meg.

A pályázatok keretében mód nyílik tudományos művek megjelentetésére, első világháborús emlékművek helyreállítására, tudományos és kulturális rendezvények, művészeti tevékenységek megvalósítására, valamint játék- és dokumentumfilmek forgatókönyveinek megalkotására. Külön színfoltot jelent, hogy az Emlékbizottság a legfiatalabb nemzedékek által kedvelt tematikus számítógépes játékprogramok elkészítésére is forrást kíván teremteni.

A 2014-től 2020-ig tartó programsorozat célja, hogy a huszadik század egyik legfontosabb, a magyar és az egyetemes történelmet is meghatározó eseményét helyezze új megvilágításba. A centenárium lehetőség és kötelesség egyben, hiszen miközben a hajdani összecsapás szembenálló feleinek érték- és érdek-ellentétei az egész huszadik századot meghatározták, a „nagy háború” széles körben elterjedt narratíváját máig torzítja a „vesztesek-győztesek” hamis ellentétpárja, valamint a totális diktatúrák ideológiai utórezgése. Itt az idő, hogy újragondoljuk mindazt, ami akkor történt!

A pályázatok az alábbi linkre kattintva érhetők el:

http://elsovilaghaboru.com/centenariumiemlekbizottsag/hu/palyazatok

Budapest, 2014. január 16.

XX. Század Intézet

 

Facebook   Youtube   Instagram