Trianon elválasztott, mégis összetartozunk

2021. november 6.

Kiállítás nyílt a Luther téren, amely a trianoni békediktátum következményeiről ad képet. A tárlat ingyenesen látogatható.

Trianon 100 Összetartoztunk – Összetartozunk. Ezt a címet viseli az a vándorkiállítás, mely péntek délutántól látható a megyeszékhelyen, a Luther téren. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány megbízásából rendezett, a kort felidéző tárlat a békediktátum centenáriumához kapcsolódik, bemutatását jelentősen korlátozta a világjárvány. Ezért most, azaz 2021 őszétől 2022 őszéig tekinthetik meg az érdeklődők tizennyolc megyeszékhelyen.

IMG 5137

Megjegyzendő, hogy a Nemzeti Összetartozás Emlékévhez rendelt utazó kiállítás nem kizárólag Magyarország történelmének egyik legmeghatározóbb traumáját mutatja be; hanem azt a máig példaértékű erőfeszítést, aminek eredményeképpen 1920 után elődeink szilárd alapokon újraszervezték a magyar államot.

IMG 5342

A szekszárdi megnyitó – melyen Kubinyi Júlia népdalénekes és Keresztes János színművész műsorral közreműködött – az esőhelyszínen, a megyei múzeum könyvtártermében zajlott le. A résztevőket Gyurkovics János, a város alpolgármestere, majd Farkas Sebestyén történész, a Terror Háza Múzeum munkatársa köszöntötte.

Az I. világháborút lezáró békerendszert tekintve az összes legyőzött állam közül a Magyar Királyság bizonyult a legnagyobb vesztesnek. Hiszen az 1920. június 4-én aláírt diktátum okán az ország kénytelen volt lemondani területének kétharmadáról és lakosságának közel hatvan százalékáról. Minden harmadik magyar – több mint hárommillió fő – valamelyik szomszédos állam kisebbségi sorba kényszerített, másodrendű polgára lett. A tematikus egységekre bontott tárlat sok forrás bevonásával, a kort felidéző kulisszákkal mutatja be a Trianonhoz vezető utat, annak következményeit és az államiság megőrzése érdekében tett erőfeszítéseket.

IMG 5396

A kiállítás ingyenesen tekinthető meg, november 18-ig minden nap 10-18 óra között várja a közönséget.

Forrás: teol.hu

Szerző: Szeri Árpád

Facebook   Youtube   Instagram