Világháborús emlékmű újult meg Lendvajakabfán

2018. április 16.

A Zala megyei településen huszonhét, az első és a második világháború során elhunyt helyi lakos nevét őrzi a most felújított emlékmű.

Az átadóünnepségen Lendvajakabfa polgármestere, Liszjákné Babolcsai Erika arról beszélt: az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával megvalósult rekonstrukció során az 1994-ben épített emlékmű felújítása mellett annak környezetét is megszépítették.

Rámutatott: a község az első világháborúban lakosságarányához képest, a maga 23 áldozatával igen súlyos emberveszteséget szenvedett el (ma kevesebb, mint 50 fő él itt) és a települést a második világháború sem kímélte meg.

30704040 1009477422549103 806581586739855360 n

Az eseményen a közeli Lenti polgármestere is felszólalt. Horváth László szerint a helybeli áldozatok a nagyhatalmak játékszerei voltak, ezzel mérhetetlen szenvedéseket okozva a családoknak. Mint mondta: valójában mindenki a háború áldozata volt, akár túlélte azt, akár nem, s áldozat volt attól függetlenül is, hogy a Doberdónál, a Don mellett vagy éppen Magyarországon nyugszik.

Horváth László hozzátette: egy ilyen kis településen, mint Lendvajakabfa fontos esemény, hogy köztéri emlékművet újítsanak fel és adjanak át.

Az avatóünnepségen a rédicsi Móra Ferenc Általános Iskola tanulói adtak műsort, a koszorúzás előtt pedig Ipacs Bence lenti plébános szentelte fel az emlékművet.

(Forrás: Zalai Hírlap
Fotó: Lendvajakabfa Facebook-oldala)

Facebook   Youtube   Instagram