„Az első világháború után eldőlt: nem hagyjuk magunkat, és erre joggal lehetünk büszkék”

2018. április 4.

Mezőkövesden folytatódott az Első Világháborús Centenáriumi Emlékév keretében zajló pedagógus-továbbképzési program. A bemutatón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntötte a tanárokat, majd Schmidt Mária kormánybiztossal egy kerekasztal-beszélgetés keretében elemezték a korszak máig ható jelentőségét. Az esemény zárásaként Frank Füredi szociológusprofesszor tartotta meg előadását.

Balog Zoltán elmondta: a kormány arra törekszik, hogy a történelmi megemlékezések mindenki számára megélhető közösségi élménnyé váljanak. „Elsősorban azzal kell tisztában lennünk, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk és hová tartunk, mert az a társadalom, mely nem törődik a múltjával, manipulálhatóvá válik” – hangoztatta a miniszter.

Mint mondta, az első világháború a magyarság alapvető traumája: a sebesültekkel együtt hárommillióan szerepelnek a veszteséglistán, majd a trianoni döntéssel az ország területének kétharmadát, lakosságának több mint felét elszakították. „Jogosan tekintünk erre tragédiaként és országvesztésként”, ám a „Határtalanul” program elindításával és június 4. nemzeti összetartozás napjává nyilvánításával ezek az emlékek mára közösségi élménnyé alakultak és pozitív üzenetet is hordoznak – húzta alá Balog Zoltán.

Kitért arra is, hogy amikor a kormány a nemzet határok feletti újraegyesítéséről beszél, egyebek mellett arra gondol: szükség van egységes, közös kárpát-medencei felsőoktatási térre. Ennek megteremtésére jelentős összegeket fordítanak, de emellett például 60 milliárd forintból fejlesztenek a határokon kívül óvodákat és bölcsődéket is. Megjegyezte: az anyaországban 106 milliárdot fordítanak óvoda- és bölcsődefejlesztésre.

PedagogusTovabbkepzes Mezokovesd 180403 highres-8

Ezek az intézkedések egyszerre válaszok a történelmi kihívásokra, és befektetésnek tekinthetők a jövőbe – mondta a miniszter, hozzáfűzve: az erőfeszítések célja, hogy a múlt, a jelen és a jövő, valamint a közösségek sorsa az anyaországban és azon túl „közös gondunk és közös büszkeségünk” legyen.

A köszöntőt követő kerekasztal-beszélgetésen Schmidt Mária, az első világháborús megemlékezések koordinálásáért felelős kormánybiztos arról beszélt: az első világháború volt a 20. század legfontosabb eseménye, „az akkori kérdések és dilemmák ma is ott vannak az asztalon és formálják életünket”. A múlt megismerése nélkül nem lehet sem jelent alakítani, sem jövőt építeni – mondta.

A kormánybiztos szerint fontos látni, hogy Magyarország Trianon után meg tudott maradni, és végül sikerrel tudott befejezni egy évszázadot: a 21. századba már szabadon tudtunk átlépni. Hozzátette, a jelen század legfontosabb feladata Magyarország függetlenségének megőrzése.

Schmidt Mária elmondta: azok a társadalmak, amelyek úgy döntenek, nincs szükségük hagyományaikra és múltjukra, azok elbizonytalanodnak jelenükben, lemondanak jövőjükről. Hozzáfűzte: ezzel szemben Magyarország tanulni akar a múltjából, önbizalmat akar belőle meríteni, ez fog minket megerősíteni a jelenben és optimizmussal eltölteni a jövő iránt. Ez a történelemoktatás lényege – hangsúlyozta a kormánybiztos.

PedagogusTovabbkepzes Mezokovesd 180403 highres-39

Balog Zoltán hozzátette: „a jövőnk azon múlik, a magyar fiatalok megértik-e, mekkora tétje van annak, hogy megmaradunk-e. Versailles-ban ugyanis arról döntöttek, hogy Magyarország ne legyen. Hogy ez most nincs így, az a magyarok erőfeszítésének köszönhető” – tette hozzá a miniszter.

Tallai Gábor programigazgató kérdésére, miszerint a Trianont követő vesztes pozícióból hogyan lehet kilépni és nem vesztesként értelmezni magunkat, Schmidt Mária elmondta: Trianon egyértelmű veszteségei ellenére Magyarország önálló, független államot tudott létrehozni. Kifejtette: a két háború között olyan erőre tudtunk szert tenni, melynek segítségével meg tudtunk maradni a második világháború alatt, sőt meg tudtuk őrizni magunkat a kommunista megszállás idején is. A kormánybiztos így összegzett: ez azt jelenti, van bennünk erő, elszánás és tehetség, felismerjük azokat az erőket, amelyek a létünk ellen törnek. Schmidt Mária végül elmondta, „az első világháború után eldőlt: nem hagyjuk magunkat, és erre joggal lehetünk büszkék”.

A kerekasztal-beszélgetést követően Frank Füredi szociológusprofesszor előadásában hangsúlyozta: egyetemi tapasztalatai alapján rendkívül fontosnak tartja a minőségi történelemtanítást, mert azok a diákok, akik komolyan veszik a történelem tanulását és jó képzést kapnak, mindezen keresztül a gondolkodásukat is jelentősen fejleszthetik. Füredi Cicerót idézve kiemelte: akik nem tudják, mi történt a születésük előtt, mindig gyerekek maradnak, utalva ezzel Nyugat-Európára, ahol, mint mondta, szinte már nem is tanítják a történelmet, a fiatalok pedig gyakran nem képesek felnőttként viselkedni és gondolkodni.

PedagogusTovabbkepzes Mezokovesd 180403 highres-68

Frank Füredi arról is beszélt, fontos megérteni, hogy ami Magyarországon történt 1914 és 1918 között, azt elsősorban külső események határozták meg, hozzátéve: ez valójában egy „európai testvérháború” volt, amelyből minden ország vesztesen került ki. A régi rendnek vége lett, Európa pedig elvesztette az önbizalmát. Hozzátette: ha az emberek nem tudnak bízni saját magukban és a saját kultúrájukban, minden összeomolhat egyik napról a másikra.

Facebook   Youtube   Instagram