Megújult az I. és II. világháborús emlékmű Bodajkon

2017. december 12.

Az avatón ünnepélyes keretek között emlékeztek azokra a hősökre, akik a családjukért, a haza védelméért, a szabadságért harcoltak és haltak meg.

A megemlékezés a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Wurczinger Lóránt polgármester mondta el köszöntő beszédét, melyben kihangsúlyozta a megemlékezés fontosságát, illetve visszatekintett a kezdetekre: az eredeti II. világháborús emlékmű ötlete 1986 őszén merült fel, mely a Helytörténeti Szakkör, valamint a frissen megalakult Nyugdíjas Klubtól származik. Egy éven át tartott a 91 hős nevének összegyűjtése, akik a II. világháborúban vesztették életüket. Felkutatásukban Németh Béla és Fellegi Imre vettek részt. Ez idő alatt a kivitelezési munkálatokra 144 adakozótól, köztük a Bodajki Református és Katolikus Egyháztól összesen 67.645 Forintot sikerült összegyűjteniük. A kivitelezési munkálat Lakos Béla kőműves nevéhez fűződik. A kovácsoltvas keretes márványtábla Kovács Károly keze munkáját dicsérte, és az I. világháborús hősöknek állított emléket.

1322

Az ünnepség folytatásaként Molnár József előadásban hangzott el Vietórisz József: Beszél a márvány című verse. A szavalatot követően Törő Gábor országgyűlési képviselő mondta el ünnepi gondolatait. Ezután Daru Péterné tolmácsolásában hangzott el a „Dec. 27. Emlék egy hadifogoly életből” című vers. Ezt követően Törő Gábor országgyűlési képviselő és Wurczinger Lóránt polgármester átvágta a nemzeti színű szalagot, majd Mórocz Tamás katolikus plébános felszentelte az emlékművet.

Bodajk Város Önkormányzatának képviselői után a meghívott vendégek, a helyi intézmények és szervezetek képviselői is elhelyezték a kegyelet és tisztelet virágait. Az ünnepséget a Szózat közös eléneklése zárta.

Az emlékmű felújítása 4 millió forintból történt meg, melyhez az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság 1 millió forintos támogatással járult hozzá, a fennmaradó 3 millió forintot pedig az önkormányzat finanszírozta.

Forrás és fotó: bodajk.hu

Facebook   Youtube   Instagram