Egerben is bemutatkozott a Magyar Nemzeti Múzeum országjáró gömbsátra

2017. szeptember 19.

Szeptember 16–21. között tekinthető meg az egri Dobó téren a Többes számban – Az I. világháború mindennapjai és a háborús mindennapok valóságai című országjáró kiállítás.

Az ingyenesen látogatható tárlatot, amelynek beharangozó sajtótájékoztatóját szeptember elején tartották, a tervek szerint az idei évben még Hódmezővásárhelyre, Győrbe, Karcagra, Kecskemétre és Debrecenbe, jövőre pedig Vácra, Pécsre, Békéscsabára, valamint és Zánkára is elviszik majd a szervezők. A legtöbb településen csaknem egy hétig lesz látható a gömbsátor. A különleges látványvilágú, az érzelmekre is ható kiállítás akár tízezrekhez is eljuthat, akiknek nincs lehetőségük a fővárosba utazni. Így ők is megismerhetik nagy-, déd- vagy ükszüleink életét a háborús időkben.

 U6I3687-2

A kiállítás címe is utal arra, hogy a 20. században, a tömeggyártás, a tömegpusztítás és a tömegpropaganda századában ebből a háborúból már nemcsak a katonák, hanem az otthon, családfő nélkül maradt asszonyok, de még a gyerekek sem maradhattak ki. A háború miatt mindenkinek az élete megváltozott, nem csak a frontra indulóké. Ez már valóban a tömegek háborúja volt, rengeteg katona és civil véráldozatával.

A 18 méter átmérőjű félgömb alakú sátorban a látogatók nem egy hagyományos kiállításba lépnek be, hanem amennyire lehet, itt át is érezhetik, milyen lehetett a fronton vagy a hátországban élni száz évvel ezelőtt. A vándorkiállításon ugyanis nem a szokásos, könnyen mozgatható eszközökön, hanem a század elejének jellegzetes, stilizált tereiben, életnagyságú, interaktív installációk közt lehet megismerni a korszakot.

 U6I3702-2

A kiállítótérben helyet kap a frontra induló katonák sorsát jelképező vonatkocsi, a hosszú, békés 19. századot megidéző, de idővel darabjaira hulló körhinta, a háborús propagandahivatalra utaló óriás írógép és a családfenntartó nélkül maradt otthoniak megváltozott életét bemutató villamoskocsi is.

A tárlat Inter arma Musae silent című, kisebb egységét az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságával egyetértésben jött létre.

A kiállítást az I. világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a befogadó városok és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága támogatta.

Forrás: mindenamieger.blogspot.hu
Fotó: Nemes Róbert

Facebook   Youtube   Instagram