Száztíz I. világháborús hősi emlékmű újult meg

kormany.hu, 2015. április 1.

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság az elmúlt egy évben összesen 500 millió forint értékben támogatott a centenáriumhoz kapcsolódóan különböző civil szervezeteket és önkormányzatokat.

Az Emlékbizottság az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára 230 pályázatot támogatott hét kategóriában: az első világháborúval kapcsolatos önálló tudományos művek támogatása; emlékművek helyreállításának, megújításának támogatása; filmforgatókönyvek elkészítésének támogatása; az első világháborúhoz kapcsolódó kulturális rendezvények, művészeti tevékenységek, illetve az első világháború eseményeit felidéző, s a centenárium témájához kapcsolódó számítógépes játékok fejlesztésének támogatása.

A kiemelt projektek között olyanok is megvalósultak, mint a Lajta Monitor Múzeumhajó átadása, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Nemzeti Múzeum időszakos kiállításai, de itt említhető a májusban megnyíló nagyszabású tárlat a megújult Várkert Bazárban is.

A nyertes pályázatok között 110 darab emlékmű-felújításra; 105 darab kulturális rendezvények szervezésére; 6 darab könyvkiadásra; 7 darab filmforgatókönyvek elkészítésére; 2 darab pedig számítógépes játékfejlesztésre vonatkozik.

Az első világháború centenáriumára emlékező rendezvénysorozat az idei évben tovább folytatódik, amelynek során központi programok mellett, újból lehetőség nyílik pályázati úton civil szervezetek, önkormányzatok és közintézmények számára, hogy bekapcsolódhassanak a centenárium rendezvénysorozatába.

(EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)

 

Facebook   Youtube   Instagram