Új világ születik – kiállítás nyílik a Várkert Bazárban

kultura.hu, 2015. január 30.

Új világ születik címmel első világháborús kiállítás nyílik tavasszal a Centenáriumi Emlékbizottság szervezésében. A 11 témacsoporttal foglalkozó tárlat koncepciójáról és a bizottság munkájáról egy műhelybeszélgetés keretében számoltak be január 29-én, a Terror Háza Múzeumban.

 L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az első pillanattól kezdve részt vesz a 2013-ban alakult Centenáriumi Emlékbizottság munkájában, amely most a Terror Háza Múzeummal és a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen szervezi meg az Új világ születik című kiállítást. Az államtitkár úgy véli, erre az egyik legalkalmasabb helyszín a Várkert Bazár, hiszen akár több évre is képes befogadni a tárlatot. „Nincs olyan magyar család, nincs olyan magyar ember, aki ne lenne érintett ebben” – hangsúlyozta. Majd személyes vonatkozásait megosztva hozzátette: „Ez egy olyan korszak, ami nagyon fontos szakasza a magyar történelemnek és képes komoly érzelmeket kiváltani az emberből.”

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója elmondta, a májusban megnyíló kiállítást az I. kerület együttműködésével a Várkert Bazár falain túl is kiterjesztenék. „Azt tervezzük, hogy lemegyünk egészen a Dunáig” – fogalmazott. Emellett az emlékművek felújítását és egy központi emlékmű létrehozását is szorgalmazza. Százöt kulturális programot, hat könyvkiadást, hét filmforgatókönyvet és három számítógépes játékot is támogattak – számolt be az eddigi eredményekről Schmidt Mária.

 

Békés Márton, a XX. Század Intézet kutatási igazgatója az öt hónapos munka alatt megalkotott kiállítási koncepciót ismertette. „A tudományos háttér készen áll, most az anyaggyűjtés és a kiállítási tárgyak, a vizuális anyagok feltérképezésénél tartunk” – árulta el.

 

A tárlat témacsoportjai:

-Az első világháborúnak a régi szövetségrendszereken belül való kialakulása

-A háború illúziórikus felfogása

-A nők szerepe és helyének felértékelődése

-A család szerepe

-Katonaélet a fronton, a szabadságon és a fogolytáborban

-Az állatok szerepe

-A hátország mozgósítása

-Az anyagcsata, az iparosított hadviselés

-Az egészségügy

-A propaganda

-A kiábrándultság, a fáradtág és a fásultság

Facebook   Youtube   Instagram