Olasz történészek a nagy világégés tapasztalatairól a Terror Házában

Magyar Nemzet, 2014. november 29.

Az első világháború elsősorban az európai népek testvérháborúja volt – mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a Korforduló – Az első világháború mint a XIX. és a XX. század határa címmel megrendezett magyar–olasz konferencián szerdán. A főigazgató emlékeztetett, hogy fordítsunk figyelmet arra is, szomszédjaink miként értelmezik a történteket.

Fontos, hogy az első világháború tragédiájával kapcsolatban a szakemberek többet foglalkozzanak azokkal az eseményekkel, amelyek Magyarország szempontjából lényegesek, és az olasz fronton történtek ilyenek – mondta Schmidt. Felidézte: az Egyesült Államok hadba lépéséig az első világháború európai testvérháború volt, és jó lenne, ha ez többé nem fordulna elő.

Giorgio Petracchi, az Udinei Egyetem professzora Olaszország háborús belépéséről tartott előadásában hangsúlyozta: 1914-ben került felszínre minden ellentmondás, amely felgyűlt a nagyhatalmak között. Olaszország ebben a helyzetben eleinte semleges maradt, majd beavatkozott a háborúba – mondta. A történész kiemelte: országa akkor hatmillió főt küldött a háborúba, és ebből 750 ezer az életével fizetett ezért, és ez több szempontból is mélyen befolyásolta az olasz történelem alakulását – elég csak a szocializmus elszántabb irányzatának és a nacionalistáknak az előretörését említeni. A semlegesség kérdéséről szólva Petracchi azt mondta, illúzió lenne azt gondolni: ha Olaszország rögtön az elején fellép a szerbek ellen, akkor elkerülhető lett volna a vérontás.

Claudio Cappon, az Európai Műsorsugárzók Uniójának elnökhelyettese, a Rai World olasz közszolgálati műsorszolgáltató igazgatója beszédében kifejtette: az első világháború katonai, morális és gazdasági szempontból is totális katasztrófa volt Olaszországnak. Azt mondta, az első világháború emlékét nem egyformán élik meg a részt vevő országok. Olaszországot súlyosan érintette a háború, rengeteg volt a halálos áldozat, és az ország ugyan a négy nagy győztes közé sorolható, de ma már ezt nem igazán hangsúlyozzák. Ellentétben például Nagy-Britanniával vagy Franciaországgal, ahol nagyon sokat foglalkoznak az első világháborús történésekkel, Olaszországban jóval visszafogottabban emlékeznek meg a századik évfordulóról.

Cappon szerint ennek az az oka, hogy az olaszok kollektív emlékezetében inkább a háború következményei, vagyis a fasizmus hatalomra jutása, a náci Németországgal kötött szövetség és a második világháború kap hangsúlyt. Az első világháborút nem dicsőséges győzelemnek tekintik, gyakran csak a fasizmus „nagy tragikus premisszájának” titulálják – mondta.

Gina Giannotti, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója szerint sokan egy korszak végének látják az első világháborút, amikor a XIX. század nagy civilizációs építménye összeomlott, és a magyar– olasz konferencia jó lehetőség arra, hogy méltó módon foglalkozzanak ezzel a tragédiával. 

Facebook   Youtube   Instagram