Nemzeti zarándokhelyet szeretne kialakítani a kormány Doberdónál

kormany.hu, 2014. november 4.

Nemzeti zarándokhellyé szeretné alakítani a magyar kormány Doberdóban, a Magyar Kápolnát - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az MTI-nek miután kedden lezárta az első világháború kirobbanása centenáriumához kapcsolódó magyar megemlékezések sorát.

A kormányfő helyettese - aki koszorút helyezett el a magyar kormány nevében a helyszínen - jelezte: a nemzeti zarándokhely kiépítéséhez szükséges szellemi és anyagi erőforrásokat rendelkezésre fogják bocsátani. Semjén Zsolt kiemelte: nagyon sok magyar utazik Olaszországba nyaralni ezen az útvonalon, és az a szándék, hogy minél többen keressék fel ezt a helyszínt, amely számos honfitársunk nyughelye. A miniszterelnök-helyettes közlése szerint először Doberdóban helyezték el a megemlékezés koszorúját, a Magyar Kápolnában.

A kápolnát Boldog IV. Károly király jelölte ki, amikor jelen volt a harcok idején. Semjén Zsolt felidézte, hogy a kápolna környéke mintegy tízezer magyar katona nyughelye. Hozzátette: Doberdó környékén százezer magyar honfitársunk veszítette életét a harcokban, az olasz fronton pedig mintegy 200 ezer magyar katona esett el. A I. világháborúban összesen 650 ezer magyar veszett oda - jegyezte meg, majd úgy fogalmazott: "a legnagyobb magyar temető" Doberdónál és környékén van.

Az ünnepség második állomásaként a magyar delegáció a Szent Mihály hegyen helyezett el koszorút, a keresztnél, ahol mintegy 150 ezer magyar katonának állítottak emléket. Semjén Zsolt közlése szerint a jelenlegi kormány hivatalba lépéséig nem ápolták ennek a kultuszát. A szocializmus idején semmiféle megemlékezés nem volt, csak az olaszok gondozták a magyar sírokat, Rákosi Mátyásék pedig elégették a katonák névsorát és beosztását, ami a magyar katonai archívumokban szerepelt.

Ezt követően ellátogattak a Redipuglia temetőbe, ahol 14 550 magyar katona nyugszik, óriási többségüket tömegsírba temették. A résztvevők itt is koszorút helyeztek el. A miniszterelnök-helyettes az emlékhellyel összefüggésben megemlítette, hogy Ferenc pápa a közelmúltban szentmisét mondott itt. A katolikus egyházfő nagyapja is részt vett a piávei harcokban, s az egyházfő, aki az olasz katonasírok előtt kereste fel az osztrák-magyar katonasírokat, a megbékélést hirdette gesztusával - mondta. A megemlékezéseken részt vett Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke is.

Facebook   Youtube   Instagram