Festmények és levelek a lövészárokból

honvedelem.hu, 2014. november 1.

Küzdelem. Pergőtűz. Életben maradtunk. Íme néhány cím a Honvéd Kulturális Központból Veszprémbe érkezett; első világháborús témájú műalkotásokból összeállított vándorkiállítás festményei közül. A Petőfi Színház aulájában november 9-éig látható kiállítás október 31-i, pénteki megnyitóját a kulturális intézmény „Levelek a lövészárokból” című díszelőadása követte.

A megnyitón Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) parancsnoka elmondta: a falakon harmincként katona képzőművész alkotó művei láthatóak. Ami a helyi büszkeségeket illeti: a központ állományából Szegedi Olga törzszászlós, Tóth Mónika és Szabó Anikó zászlósok, és Karácsony Jánosné főtörzsőrmester; valamint egy nyugállományú veszprémi alkotó, Kránitzné Ikotity Ildikó zászlós alkotásaiban gyönyörködhettek a vendégek.

Elhangzott: a kiállítás tulajdonképpen véletlen találkozások sorozata után jött létre. A folyamatban igen lényeges, hogy a Honvédelmi Minisztérium már több mint húsz éve szervez aktív- és nyugállományú katonák, és közalkalmazottak számára képzőművészeti alkotótáborokat, ahol az alkotók neves alkotóművészek tanítása mellett képezhetik magukat. Az idei évben – tájékoztatta a hallgatóságot az MH LVIK parancsnoka - az első világháború témakörében alkottak a festők, grafikusok és fafaragók.

„A képekről kiderül, hogy az alkotók miként gondolkodnak az első világháború történéseiről. A jövő generációinak többek között ezek a művek mesélnek majd a »Nagy Háborúról«” – vélte Szücs József ezredes, aki mellesleg a város első világháborús centenáriumi emlékbizottságának is tagja.

A kiállítást Porga Gyula, Veszprém polgármestere, az emlékbizottság elnöke nyitotta meg, aki úgy fogalmazott: a bizottság egyik célja, hogy négy éven keresztül különféle eseményekkel, rendezvényekkel és kiadványokkal meg tudják jeleníteni a jelen generációi számára az első világégés történéseit. Külön gondot fordítunk arra – folytatta Porga Gyula -, hogy a fiatalokhoz minél közelebb hozzuk az 1914-1918 közötti eseményeket, amelyek meggyőződésem szerint mai életünkre is hatással van.

„Gyakran hallhatjuk, hogy a művészet segít nekünk elviselni az életet. Nos, a mai este a művészeteké, amelyek a szemtanúk helyett mesélnek nekünk az első világháborúról. Az itt látható katonaalkotók művein nem csak szimbólumokat láthatunk, hanem azok érzelmeket is közvetítenek” – fogalmazott a polgármester.

A festmények után a színpad került szó szerint és átvitt értelemben is reflektorfénybe. Korabeli levelezések, katonadalok, kuplék, dokumentumok és újságcikkek alapján, „Levelek a lövészárokból” címmel, a Nemlaha György újságíró-művészeti szerkesztő által összeállított színdarabot tekintette meg a nagyérdemű. Babits Mihály, Molnár Ferenc, Gyóni Géza, Emőd Tamás, Karinthy Frigyes, Gábor Andor, Nagy Endre, Juhász Gyula, Szirmai Albert, Reményik Sándor és Zerkovitz Béla művein keresztül az a korszak elevenedett meg, amikor a magyar irodalom, a színház, a kabaré, a kuplé, az operett, a sanzon, és a nóta önmagukon túl mutatva, békebeli reményt is adott mindenkinek.

A Kéri Kitty színész-rendező által színpadra állított műben Szilágyi Tibor, Kossuth-és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész, Bajcsay Mária, Jászai-díjas érdemes művész, Trokán Anna, Halas Adelaida, Dominek Anna, Szűcs László, Haumann Máté, Kőrösi Csaba, és Nagyhegyesi Zoltán léptek fel.

Facebook   Youtube   Instagram