Hőseink emlékezete

Napló, 2014. október 2.

Nyárád (pt) – Kötelességünk, hogy emlékezünk a hőseinkre, akik életüket áldozták a hazáért – hangsúlyozta Kontrát Károly országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a nyárádi felújított világháborús emlékmű átadásán. 

A szerda délutáni ünnepségen Pajak Károly, Nyárád polgármestere köszöntötte a szép számban egybegyűlteket.

– A hősi emlékműnek kiemelt szerepet kell betöltenie egy település életében, hiszen hidat képez a múlt és a jelen generációi között. Az emlékmű a tisztelet és a kegyelet kifejezője is. Tiszteletet sugároz a hősi halott felmenők iránt, valamint jelképes síremlékként a kései utódok itt helyezhetik el a kegyelet virágait. Ahogy minden család gondozza saját halottjai síremlékét, úgy a közösségnek is gondoznia kell a hősei emlékművét – fogalmazott a település első embere. Kontrát Károly beszédében kiemelte, ezekben a hetekben, hónapokban emlékezünk az első világháború kitörésének 100. évfordulójára. Mint mondta, 1926. május 13-án avatták fel a nyárádi világháborús emlékművet, ami 1979-ben került a jelenlegi helyére.

– Nagy öröm számomra, hogy az emlékmű ismét teljes pompájában látható, és a környezetét is szépen rendbe tették. Ezzel nem csak az emlékmű újult meg, hanem a hősök emléke is – jelentette ki az országgyűlési képviselő.

– Kötelességünk, hogy emlékezzünk a hőseinkre, akik az életüket áldozták a hazáért, és ezért nem lehetünk elég hálásak – fűzte hozzá. Pajak Károly lapunknak elmondta, egy évvel ezelőtt szinte észre sem lehetett venni Nyárádon a világháborús emlékművet, olyannyira benőtte a gaz.

– Beadtunk egy pályázatot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottsághoz, aminek köszönhetően 4,8 millió forint támogatást nyertünk. Ezt az összeget az emlékmű restaurálására és tereprendezésre fordítottuk – tudtuk meg a polgármestertől. Az ünnepségen a Nyárádi Dalárda katonadalokkal működött közre, Nyulasi József pedig felolvasta a község világháborús hőseinek neveit. Végül a történelmi egyházak képviselői megáldották a felújított emlékművet.

 

 

Facebook   Youtube   Instagram