A város hőseire emlékeztek Mezőberényben

beol.hu2014. augusztus 20.

Ünnepélyes keretek között szentelték fel a felújított I. világháborús emlékművet kedden délután Mezőberényben, a városháza előtt téren. A beruházás az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával valósult meg. A felújítással a 100 évvel ezelőtt kirobbant világégés hősi halottai, a mezőberényi katonák emléke előtt tisztelegnek a városban.

Siklósi István polgármester beszédében hangsúlyozta, az eseménnyel fejet hajtanak azon hősök előtt, akik életüket áldozták hazájukért, Magyarországért. Mint mondta, a kivitelezés során arra törekedtek a szakemberek, hogy az 1928-ban átadott emlékmű eredeti állapotát a lehető legteljesebben rekonstruálják. A polgármester kitért arra is, a monumentumnak városképi szempontból is kiemelt jelentősége van, hiszen aki áthalad Mezőberényben, szinte biztos, hogy érinti az emlékművet.

Körösi Mihály, a mezőberényi képviselő-testület kulturális bizottságának elnöke beszédében felidézte az I. világháborút, illetve annak mezőberényi katonákat érintő eseményeit. Akkor mintegy négyezer berényi férfit hívtak be katonai szolgálatra, és közülük 571-en haltak hősi halált.

Facebook   Youtube   Instagram