Első világháborús megemlékezések: emlékmű-felújítás és lovasok

vs.hu, 2014. augusztus 7.

Nyilvános az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság által a századik évfordulós megemlékezésekre adott támogatásainak listája. Sok kisebb emlékmű felújítása mellett a legtöbbet a Külügyminisztérium kapta, hogy meg tudjon jelenni nemzetközi eseményeken, de lesz külön lovas hagyományőrző egység is.

Július végéig több mint 321 millió forintot támogatásról döntött az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság - derül ki a testület honlapján közzétett adatokból. A táblázatból látható, hogy a háború kitörésének századik évfordulóján számos magyar településen szeretnék felújítani a helyi hősi emlékművet, illetve szerveznek megemlékezéseket a helyi művelődési intézmények, ezekre néhány százezer, esetleg néhány millió forintot kértek és kaptak, de van a listában néhány jóval nagyobb tétel is. 

A legnagyobb összeget, 42,5 millió forintot a Külügyminisztérium (mai nevén Külgazdasági és Külügyminisztérium - KKM) kérte és kapta, mégpedig a „Nemzetközi megjelenés az I. világháború centenáriuma alkalmából” című projektre. Az Emlékbizottság honlapja nem részletezi, pontosan mire szolgál ez az összeg, a KKM pedig cikkünk megjelenéséig nem válaszolt erre vonatkozó kérdéseinkre.

A második legnagyobb összeggel, 20,8 millió forinttal az Emlékbizottság a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet támogatja, amely első világháborús lovas hagyományőrző egységet kíván létrehozni. Húszmillió forint támogatást kapott az ELTE is „A háború, ami megszüntet minden más háborút” című nagyszabású, nemzetközi konferencia megszervezéséhez.

Július 28-án, a háború kitörésének századik évfordulóján mutatta be a Magyar Állami Operaház a „Fegyverek közt hallgatnak a múzsák” című díszelőadást, amellyel arra is emlékeznek, hogy 1914-ben a háború miatt bezárták az Operát is. A két előadásra tervezett műsort az Emlékbizottság 18,2 millió forinttal támogatta.

Húszmillió forintot kap a Petőfi Irodalmi Múzeum is, a „Lélek a háborúban” című projektre. A múzeum honlapjáról nem derül ki, hogy ez pontosan milyen program lesz, de a cím azért sejtet valamit: ezen a címen írta meg ugyanis visszaemlékezéseit Balázs Béla, a Nyugat állandó szerzője, aki a háború elején tapasztalható a széleskörű lelkesedéstől elragadtatva önként jelentkezett a hadseregbe.

Tízmillió forintot kap az Emlékbizottságtól a Hadtörténeti Múzeum a Lajta Monitor Múzeumhajó felújítására. Az eredetileg az SMS Leitha nevet viselő hadihajót 1871-ben építették, az első napoktól részt vett az első világháborúban, például Belgrád bombázásában. A háború után lefegyverzett és kotróhajónak használt Lajtát 2009-en már helyreállították, de nyilván van még mit tenni az utolsó K.u.K. hadihajó megóvása érdekében.

Az Emlékbizottság több könyv és forgatókönyv megírását is támogatta. A legtöbbet, egymillió forintot a Horatio-Film Kft. kapja, a “Négy lövés” című forgatókönyvhöz. Egyelőre csak találgatni lehet, miről szólna ez a film: Gavrilo Princip legfeljebb háromszor lőtt, vagyis nem a szarajevói merényletről lehet szó. Talán arra utal, mikor 1912. június 7-én Kovács Gyula ellenzéki képviselő háromszor rálőtt Tisza István házelnökre, majd maga ellen fordította a revolvert.

 

A kormány még 2012. október végén hozott határozatot a Centenáriumi Emlékbizottság felállításáról, amelynek elnöke Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter (ma már külügyminiszter) lett. A következő, tavaly áprilisi kormányhatározatban egymilliárd forintot biztosított a kabinet az évfordulós megemlékezésekre. A program lebonyolítását a XX. Század Intézet biztosítja. A megemlékezés-sorozat a tervek szerint egészen 2020-ig tart majd.

 

Facebook   Youtube   Instagram