Magyar delegáltak is részt vettek a francia Centenáriumi Emlékbizottság által szervezett rendezvényen

2014. július 7-14. között Párizsban egyhetes kulturális programsorozatot szerveztek az első világháború centenáriuma alkalmából induló megemlékezés-sorozat nyitányaként, melyre a francia szervezők mintegy 80 ország 4-4 képviselőjét hívták meg. Magyarországot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem részéről Nagy Gergely hallgató, és Vajkai Edina PhD hallgató, míg a Centenáriumi Emlékbizottság részéről Cseh László, az Emlékbizottság titkára és Nagy Marianna, a XX. Század Intézet történésze képviselte.

A programsorozat részeként a küldöttségek közösen látogattak el - többek között - a Diadalívhez, ahol részt vettek az Ismeretlen katona tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezésen, sorfalat állva az emlékláng meggyújtásánál.

A delegáció tagjai meglátogatták a Párizstól mintegy 50 km-re fekvő Pays de Meaux-ban található Musée de la Grande Guerre-t (http://www.museedelagrandeguerre.eu/). A múzeumot 2010-ben hozta létre a francia kormány az első világháború emlékének ápolására.  A kiállításon jól követhetően megjelenik a német–francia szembenállás története, mintegy a világháború felvezetéseként.

A programsorozat hivatalos nyitónapján Francois Hollande, Franciaország elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta az európai centenáriumi megemlékezések fontosságát.

Az egyhetes program csúcspontja, a mintegy 240 delegált előadása volt a párizsi Concorde téren. A felvonulást záró performansz koreográfiája szerint a résztvevők egy része egy galambot, míg a másik csoport „1914”, majd „2014” évszámait formálta meg. A galambot formáló delegáltak az előadás végén szélnek eresztették az addig kezükben tartott fehér galambokat.

A programsorozat szervezőinek fő üzenete az volt, hogy a háborút okozó vitás kérdések a béke és a barátság erejével feloldhatók.

Nagy Marianna, a XX. Század Intézet történészének beszámolója

Facebook   Youtube   Instagram