Emlékezés tízmilliókra

Magyar Nemzet, 2014. július 28.

Világszerte a híres katonai takarodóval, az Il silenzióval kezdődtek az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából tartott megemlékezések tegnap. Ferenc pápa az alkalom kapcsán a Közel-Keleten, az Ukrajnában és az Irakban dúló konfliktusok leállítását sürgette a római Szent Péter téren. Budapesten ma számos programmal tisztelegnek azok előtt, akik a száz éve kitört háborúban vesztették életüket.

Híres trombitások előadásában csendült fel tegnap több országban is az Il silenzio, amellyel kezdetét vette az első világháború centenáriumi megemlékezése. Hazánkat Koós-Hutás Áron dzsessztrombitás képviselte, aki a budai Vár Savoyai teraszán adta elő a művet. Ugyanekkor Nagy- Britanniában, Portugáliában, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában és az Egyesült Államokban is felhangzott a dal az elesettek emléke előtti tisztelgésként. Ferenc pápa, aki gyásznapnak nevezte az első világháború kirobbanásának mai évfordulóját, a most dúló konfliktusok leállítását sürgette a római Szent Péter téren. Az egyházfő reményének adott hangot, miszerint a múlt tévedései soha többé nem ismétlődnek meg, és a világ tanul a történelem leckéjéből a béke útját választva. Beszédében a közel- keleti, az iraki és az ukrajnai konfliktust említette meg, imádkozva azért, hogy az itt élő népek, valamint vezetőik megfelelő bölcsességre és erőre találjanak a béke érdekében.

Itthon a Magyar Állami Operaházban ma este tartják az állami centenáriumi programsorozat nyitórendezvényét, Fegyverek közt hallgatnak a múzsák címmel. Kövér László házelnök azelső világháborús centenáriumi emlékbizottságrendezvényén mond köszöntőt. A veszprémi érsekség, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és a Keresztény Katonák Szövetsége ökumenikus imádsággal egybekötött megemlékezést tart ma a veszprémi Szent Imretemplomban. A honvédelmi tárca az első világháború centenáriuma alkalmából ismét összeállítja a világháború ötvenes években elégetett veszteséglistáját. Ma pedig A nagy háború kisembereinek hőstettei címmel elindítják a hősök naptárának internetes oldalát. Ennek célja, hogy bemutassák azokat a mostanra feledésbe merült katonákat, akik példát mutattak helytállásból, bátorságból vagy néha az önfeláldozásig terjedő bajtársiasságból. A hősök naptára a www.hungarianarmedforces.hu oldalon található, de elérhető a www.honvedelem.hu, valamint a www.hadisir.hu oldalakról is. A szerkesztők várják a leszármazottaktól azokat a fényképeket vagy esetleírásokat, amelyekkel tovább gazdagíthatják a hősök naptárát.

Az Osztrák–Magyar Monarchia 1914. július 28-án üzent hadat Szerbiának, miután egy hónappal korábban egy szerb diák, Gavrilo Princip merényletben megölte a Szarajevóba látogató trónörököst, Ferenc Ferdinándot és feleségét. A világháborúba augusztus 4-ig a monarchia oldalán Németország, Szerbia oldalán Oroszország, majd Franciaország és Nagy-Britannia is belépett, és 1917-ben az Egyesült Államok is hadat üzent a központi hatalmaknak. A négy évig tartó világháborúban tízmillióan haltak meg, húszmillió volt a sebesültek száma, a polgári lakosságot pedig mérhetetlen szenvedés sújtotta.

A hősök naptáraként működő internetes oldalon az aktív naptári napra kattintva található meg az a magyar hős, aki 100 éve az adott napon valamilyen különleges fegyvertényt vagy haditettet hajtott végre. A leírás mellett gyakran az illető fotóját, a kiérdemelt kitüntetést vagy a csapattest jelvényét láthatja az érdeklődő.

 

Facebook   Youtube   Instagram