Rekonstruált veszteséglista

Magyar Hírlap, 2014. július 28.

Megkezdődtek az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából tartandó megemlékezések. Tegnap, az évforduló előtt egy nappal világszerte egy időben, magyar idő szerint 9.30-kor játszották el neves trombitások a híres katonai takarodót, az Il Silenziót. Ma a veszprémi Szent Imre-templomban ökumenikus imádsággal egybekötött megemlékezést tartanak, beszédet mond Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) és Zentai László ezredes, helyőrségparancsnok, ökumenikus imádságot mond Márfi Gyula veszprémi érsek, Isó Zoltán evangélikus lelkész és Szabó György alezredes, protestáns tábori lelkész. A budai Várban lévő Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartja megemlékezését a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Posta Zrt. Bemutatják az I. világháborús tüzérségi lövedékek a győri Magyar Ágyúgyár lőteréről című kiállítást, és ünnepélyesen forgalomba bocsátják a Magyar Posta első világháborús emlékbélyegét.

Fegyverek közt hallgatnak a múzsák címmel tartják az első világháborús állami centenáriumi programsorozat nyitórendezvényét este a Magyar Állami Operaházban, köszöntőt mond Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Hende Csaba honvédelmi miniszter korábbi tájékoztatása szerint az évforduló alkalmából ismét összeállítják a világháború veszteséglistáját, ezt a nyilvántartást ugyanis az 1950-es években elégették. Egy vonatkiállítást is szeretnének létrehozni, ez 2016-ban a keleti, 2017-ben pedig a nyugati hadszínterekre jutna el.

A kormány 2013. január 1-jével hozta létre a tárcaközi első világháborús centenáriumi emlékbizottságot, amelynek feladata a magyarországi megemlékezések koncepciójának és az első világháborút, a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és áldozatoknak emléket állító, 2014-től 2020-ig tartó programsorozat részletes tervének kidolgozása. A Magyar Tudományos Akadémiával is együttműködő plénum szakmai vezetője Schmidt Mária, aTerror HázaMúzeum és aXX. Század Intézetfőigazgatója. A kormány pályázati úton félmilliárd forintot fordít az évfordulóval kapcsolatos megemlékezésekre.

 

Facebook   Youtube   Instagram