Színészkatonák, fogolyprimadonnák. Front- és hadifogolyszínházak az első világháborúban.

2014. július 19-én (szombaton) 18 órakor lesz az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet vándorkiállításának, a Színészkatonák és fogolyprimadonnák megnyitója.
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet az első világháború kitörésének centenáriumán a színháztörténet egy kevéssé ismert, de annál izgalmasabb fejezetét idézi fel új időszaki kiállításán. A Színészkatonák, fogolyprimadonnák című tárlat a háború idején szervezett hivatásos és amatőr frontszínházakat és a szibériai magyar fogolyszínházakat mutatja be.

Az Első Magyar Frontszínház több mint egy éves működését (1917. április–1918. nyara) számos fotó, grafika, plakát, levél dokumentálja. A társulat bejárta az orosz, a szerb, az olasz és a román frontot, a „vándorlás” során készített fotóanyag színházi és hadtörténeti szempontból egyaránt érdekes.

A fogolyszínházak működését, színészeit és „színésznőit” bemutató dokumentumok jól tükrözik a magyar hadifoglyok küzdő-képességének, találékonyságának, életszeretetének legyőzhetetlenségét.
A kiállítás létrejöttét támogatta: Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány. A kiállítás 2014. július 19. és augusztus 10. között tekinthető meg Zsámbékon.

Facebook   Youtube   Instagram