Az első világháborúra emlékezik a XX. Század Intézet

mandiner.hu, 2014. június 19.

Magyarország kiállításokkal, nagyszabású operaházi koncerttel, konferenciákkal, filmvetítésekkel, emlékmű felújításokkal, valamint a legújabb hazai és nemzetközi tudományos kutatásokat összegző művek megjelentetésével készül az első világháború centenáriumára – közölte a XX. Század Intézet.

A 2020-ig tartó programsorozat koordinálásával és a hozzá kapcsolódó pályázatok bonyolításával a Kormány által alapított Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság a XX. Század Intézetet bízta meg.

A hat éves rendezvénysorozat szellemi megalapozását a XX. Század Intézet 2013 tavaszától több tudományos kerekasztal-beszélgetéssel kezdte, amit a múlt év novemberében az Európa Nagy Háborúja és az új világrend születése című nemzetközi konferencia keretében 15 ország mintegy húsz kutatójának bevonásával folytatott. A Budapesti Music Centerben rendezett tanácskozás előadásait összegző kötet azóta angolul és magyarul is hozzáférhetővé vált (Európai testvérháború, 1918-1918). Tekintettel a felvetett témák történeti súlyára, a Habsburg Történeti Intézet 2014 folyamán további háttérbeszélgetéseket és konferenciákat szervezett, melyeken lehetővé vált, hogy a nagysikerű nemzetközi tanácskozáson felvetett témákat kérdéseket részletesebben is kibontsák, illetve azokat megvitassák a témák szakértői. Külön figyelmet érdemel az Emlékbizottság által létrehozott tájékoztató és ismeretterjesztő honlap, amely az elmúlt évben oktatási kategóriában az Év Honlapja különdíjat érdemelte ki.

A centenárium előkészítésére, pályázatok kiírására, valamint a 2014-re tervezett központi programelemek megvalósítására a Kormány mintegy 1 milliárd forintot bocsátott az Emlékbizottság rendelkezésére. Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság 2014 januárjában több olyan pályázati felhívást tett közzé, melyek kulturális és tudományos programok szervezésére, dokumentum- és játékfilmek forgatókönyveinek megalkotására, a témát érintő tudományos kiadványok megjelentetésére, valamint első világháborús emlékműveink helyreállítására teremtenek lehetőséget. Tekintettel a legfiatalabb nemzedékek befogadási szokásaira az Emlékbizottság a „nagy háborút” feldolgozó számítógépes játékok létrehozását is támogatja. 2014 áprilisáig – a teljes pályázati keret mértékét messze meghaladó – több mint fél ezer pályázat érkezett be. Az első felújított emlékművek átadására Pilisvörösváron és Egyházasrádócon 2014. május 23-án és 25-én már sor is került. A nyertes pályázók listáját a XX. Század Intézet az elbírálás és szerződéskötés munkafolyamatához igazítva 2014 júniusától több lépésben teszi közzé.

Az előzetes terveknek megfelelően a magyar kulturális élet meghatározó intézményei is kiemelt központi programokkal készülnek a centenáriumra. A Magyar Állami Operaház 2014. július 28-án, a háború kirobbanásának századik évfordulóján szervez nagyszabású koncertet Fegyverek közt hallgatnak a múzsák címmel. A Magyar Nemzeti Múzeum korabeli sztereofotográfiák felhasználásával különleges vándorkiállítást készít, melyet először a nagycenki Széchenyi Kastélyban mutatnak be. Ugyancsak nagy várakozás előzi meg a Petőfi Irodalmi Múzeum tárlatát, amely gyűjteményük a korszakot érintő gazdag anyagából ad ízelítőt.

A XX. Század Intézet közvetlen szervezésében több, a széles közönséget megszólító programelem is megvalósul. Ezek egyike a megújult Várkert Bazárban 2014 decemberében megnyíló időszaki kiállítás. A tervezett tárlat kísérletet tesz arra, hogy egyszerre mutassa be a „nagy háború” világtörténelmi dimenzióit és azokat a személyes történeteket, amelyek minden magyar család életét meghatározták és amelynek eredményképp 1914 és 1918 között az „új világ” megszületett.

A XX. Század Intézet Stanyley Kubrick, Lewis Milestone vagy Jean Renoir ikonikus, az első világháborút feldolgozó filmalkotásait felvonultató vetítéssorozatot is szervez, amelyen számos magyar film is megtekintető majd. A 2014 őszén induló Frontmozi vetítései szakmai beszélgetéssel zárulnak.

A centenáriumi programsorozat újabb fontos célkitűzése, hogy a közoktatás számára is friss tartalmakat kínáló kiadványok, multimédiás tankönyvi modulok szülessenek. A XX. Század Intézet ezért a hazai történészszakma kiválóságainak bevonásával Tudományos Tanácsadó Testületet hozott létre, amelynek útmutatásai alapján 2014 januárjában megkezdődött az oktatási programok kidolgozása.

Facebook   Youtube   Instagram