Magyar írók és az I. világháború kapcsolatáról rendeztek konferenciát

Médium: MTI

Dátum: 2014. június 5.

Tollal, papírral szuronyok között - Magyar írók és költők az I. világháborúban címmel rendeztek konferenciát csütörtökön a XX. Század Intézetében, a világháború kitörésének 100. évfordulójához kapcsolódó programokhoz kapcsolódóan.

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a XX. Század Intézete szervezésében megvalósuló konferencián Molnár Ferenc, Csáth Géza, Herczeg Ferenc, Ady Endre és Gyóni Géza világháborúhoz való viszonyát, és ez idő alatt folytatott munkásságát elemzik szakértők - mondta el az MTI-nek Gerő András történész, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, az esemény levezető elnöke.
Felidézte, hogy az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából született egy kormányhatározat, amely a Közép és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt bízta meg azzal, hogy lebonyolítsa a centenáriumi megemlékezéseket.
A konferencia célkitűzése volt, hogy a megemlékezéseken szerepet kapjanak azok az írók, akik haditudósítóként vettek részt a háborúban, vagy akiknek munkásságában érzékelhetően nyomot hagyott ez az időszak" - részletezte a történész.
Az előadók között szerepelt Sárközi Mátyás, Molnár Ferenc unokája, aki nagyapja haditudósítói munkásságáról beszélt. Molnár Eszter Edina Csáth Géza életében és munkásságában elemezte a világháborút, Veres Miklós a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársaként pedig arról a Herczeg Ferencről beszélt, aki szerkesztőként és közéleti személyiségként egyaránt nagy szerepet játszott a háború alatt Magyarország közéletében és irodalmában. A sort Borbás Andrea zárta, aki Ady álláspontjáról és az Ady Endre-Gyóni Géza ellentétről tartott prezentációt. "Mint az tudott, Gyóni alapvetően helyeselte, míg Ady egy idő után nagyon is ellenezte a háborút, erről az ellentértől szólt ez az előadás" - fejtette ki.
Gerő András elmondta, hogy a világháborúval kapcsolatos megemlékezések hadtörténeti vonulatáról a hadtörténészek rendeznek majd programokat, de a közalapítvány úgy gondolta, hogy azok emlékét is fel kell idézni, akik nem feltétlenül katonaként, hanem bizonyos értelemben a háború emberi vetületét, emberi oldalát megtestesítve játszottak szerepet a magyar szellemi élet formálásában.
Hozzátette, ősszel még két konferenciát tartanak a Habsburg Intézet és az Osztrák Kulturális Fórum közös szervezésében: az egyik a propaganda, a másik a művészet szerepét mutatja be a háborúban. "Hiszen ez volt az a háború, amelyben a művészek és a művészet bizonyos értelemben beállt a háború szolgálatába" - mutatott rá.
Ezen felül Ferenc Ferdinánd meggyilkolásának századik évfordulójához időzítve, június 26-án a Habsburg Történeti Intézet megrendezi a Hős, vagy terrorista? című konferenciát, amelynek előadói, a merényletet elkövető Gavrilo Princip megítélését, a személyéhez, tettéhez kapcsolódó értelmezések változatainak bemutatására tesznek kísérletet.

Facebook   Youtube   Instagram