Az emlékbizottság a központi projektek mellett a civil szervezetek és az önkormányzatok számára is meg kívánja adni a lehetőséget a méltó megemlékezésre, ezért 2014 januárjától pályázatokat hirdetnek majd. A méltó megemlékezésre több száz millió forintot különített el a kabinet - jelezte.

Rétvári Bence felidézte, hogy novemberben már volt egy emlékező rendezvény Európa Nagy Háborúja és az új világrend születése címmel nemzetközi történész konferenciát rendeztek.

A parlamenti államtitkár kiemelte: összenemzeti feladat emlékezni az első világháborúra, és annak hősi halottaira. Fontos megismerni azon okokat, melyek az európai történelem egyik legnagyobb katasztrófájához vezettek, megismerni annak valódi lefolyását, majd az azt lezáró a békeszerződéseket, és azok következményeit. Emlékeztetett: az első világháborúban több mint 350 ezer magyar honvéd halt meg 1914 és 1918 között, ami majdnem kétszerese a második világháborúban elesettek számának.

Rámutatott: az első világháború a magyarság számára mind a napig kiemelkedő jelentőséggel bír, még akkor is, ha a jelenlegi generációk - köszönhetően elsősorban az 1947 és 1990 közötti érának, és az azután is változatlan formában hozzá kapcsolódó narratívának - semmiféle kapcsolatot, és ennek következtében jelentőséget nem tulajdonítanak neki.

Az első világháború végkimenetele sorsdöntően meghatározta a magyar nemzet XX. századi történelmét, és következményei mind a mai napig hatnak. Leszögezhető, hogy a háború ás a békekötés aláásta Európa vezető szerepét, megnyitotta az utat az amerikai befolyás előtt, és elkerülhetetlenné tette a II. világháborút. Több olyan folyamat indult el akkor, amelyek alapvetően befolyásolták az európai társadalomfejlődést: megjelentek a tömegideológiák, és az általános és titkos választójog révén ekkortól több országban a nők is szavazhattak - sorolta.

Rétvári Bence hozzátette: a kommunizmus és a nemzetiszocializmus, valamint az ezekre az ideológiákra alapozó totalitárius diktatúrák az első világháború alatt fejlődtek ki vagy annak következtében jöttek létre.