Trianonra emlékeztetnek a debreceni szabadtéri kiállításon

2022. április 22.

A trianoni békediktátumra emlékező vándorkiállítás nyílt pénteken a Nagyerdei Stadion parkolójában. A tárlat a Nemzeti Összetartozás Évéhez kapcsolódik, ennek keretében 2021 és 2022 ősze között 18 megyeszékhelyen állítják ki. Debrecenben május 5-éig, díjmentesen nézhetik meg az érdeklődők.

Vagonok sorakoznak a Nagyerdei Stadion parkolójában, ezekben rendezték be a Trianon 100 Centenáriumi Utazó Kiállítást. Az első világháború lezárását követően sok, az elcsatolt területekről menekülő magyar kényszerült vagonlakásokban élni az anyaországban.

A tárlat eredetileg a Nemzeti Összetartozás Évének a része, de a két évvel ezelőtti centenáriumi megemlékezéseket korlátozta a pandémia.

IMG 7061

A szervezők szerint ugyanakkor fontos megemlékezni a múltban történtekről.

- Van egy olyan ok-okozati összefüggés, egy olyan történelmi folyás, ami eredményezte a magyarság számára nemcsak Trianont, hanem azt követően a második világháborút, a kommunista elnyomás évtizedeit. Mindazokat a traumákat még mindig magunkban hordozzuk, hiszen felmenőink, nem olyan távoli felmenőink élték meg közvetlenül, mi pedig közvetve ezeket a hatásokat – mutatott rá Farkas Sebestyén, a Terror Háza Múzeum történésze.

IMG 7183

A diktátum következményeit Debrecen is megszenvedte, de a város sok határon túlról érkező bajba jutottnak nyújtott menedéket – emlékeztetett Papp László. A polgármester azt mondta: a trianoni békediktátummal igazságtalan döntés született, de a kormány 2010 óta intézkedéseivel igyekezett enyhíteni a következmények fájdalmát.

- Mondhatjuk azt, hogy a huszadik századot elvesztettük, de mégis itt vagyunk Európa közepén és egy erős, büszke nemzetként tekinthetünk a jövőbe. Én hiszem azt, bízom abban, hogy ha a huszadik századot el is veszítettük, de a huszonegyedik századot képesek leszünk megnyerni – hangsúlyozta a polgármester.

IMG 7140

Az ingyen látogatható vándorkiállítást 2021 és 2022 ősze között 18 megyeszékhelyen állítják ki. Debrecenben május 5-éig lehet megtekinteni.

Forrás: dehir.hu

Szerző: Tóth Márkó

Facebook   Youtube   Instagram