Hírek

A jelen megértéséhez elengedhetetlen a múlt ismerete

2018. március 6.

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékév keretében Új világ született címmel országos pedagógus-továbbképzési program indult, amelynek célja, hogy megismertesse a legújabb történeti kutatások eredményeit, és módszertani útmutatót adjon a korszak feldolgozásához. Kóspallagon Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, valamint Schmidt Mária történész, az első világháborús megemlékezések koordinálásáért felelős kormánybiztos tartott előadást a pedagógusoknak.

Ünnepségen adták át Lövő felújított I. világháborús emlékművét

2018. január 14.

Lövő község I. világháborús felújított emlékművének átadási ünnepségét tartotta a Don-kanyar hőseinek és áldozatainak emléknapján.

Megújult az I. és II. világháborús emlékmű Bodajkon

2017. december 12.

Az avatón ünnepélyes keretek között emlékeztek azokra a hősökre, akik a családjukért, a haza védelméért, a szabadságért harcoltak és haltak meg.

Ma nyílik a kecskeméti Vasútkertben a Nemzeti Múzeum országjáró gömbsátra

2017. november 24.

 

Ma 14 órakor nyílik meg a Vasútparkban a Magyar Nemzeti Múzeum gömbsátra, amely egyedülálló tárlatnak ad otthont. A Többes számban – Az I. világháború és a hátország mindennapjainak valóságai című országjáró kiállítás nem csak kívül, belül is izgalmas látványelemeket kínál.

Egerben is bemutatkozott a Magyar Nemzeti Múzeum országjáró gömbsátra

2017. szeptember 19.

Szeptember 16–21. között tekinthető meg az egri Dobó téren a Többes számban – Az I. világháború mindennapjai és a háborús mindennapok valóságai című országjáró kiállítás.

Schmidt Mária: Az első világháború a mai napig meghatározza mindannyiunk életét

2017. szeptember 8.

A Többes számban – Az I. világháború mindennapjai és a háborús mindennapok valóságai című országjáró kiállítás budapesti sajtótájékoztatóján Schmidt Mária és Rétvári Bence, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság tagjai, Varga Benedek, a kiállításnak helyet adó Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, valamint Császtvay Tünde, a kiállítás főkurátora számoltak be a tárlat részleteiről a sajtó képviselőinek.

Megújult az első világháborús emlékmű Tolmácson

2017. szeptember 1.

A munkálatok során az emlékművet és közvetlen környezetét is felújították, korszerűsítették.

Restaurálták a hódmezővásárhelyi első világháborús emlékművet

2017. augusztus 23.

Magyarország legnagyobb első világháborús szobra, Pásztor János Hódmezővásárhely hősi halottainak emléket állító alkotása a napokban került vissza az alföldi város főterére.

Emlékművet avattak Hercegszántón

2017. augusztus 17.

Az újonnan felállított márványszobor az első világháborúban elesett szántói katonáknak állít emléket.

Felújították a tordasi első világháborús emlékművet

2017. augusztus 7.

Az átadóünnepségen Juhász Csaba, Tordas polgármestere, Kosaras Péter Ákos történész, a helyi általános iskola igazgatója és Süller Zsolt evangélikus lelkész közösen vágták át a nemzetiszínű szalagot.

Facebook  Youtube