Hírek

„A magyarság győztesként lépett át a 21. századba"

2019. március 25.

Trianonról tartottak kétnapos tudományos konferenciát a Magyar Nemzeti Múzeumban hétfőn. A rendezvény nyitóelőadását Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója tartotta, aki előadásában többek között azt emelte ki: az első világháború célja az volt, hogy eldöntsék, ki Európa ura.

Bemutattuk Schmidt Mária Új világ született 1918–1923 című kötetét

2019. március 21.

A Terror Háza Múzeumban tartott bemutatón Frank Füredi és Békés Márton méltatása után, a szerző elemezte az első világháború máig tartó következményeiről szóló kötetét.

Díjazták az "Új világ született" című kiállítás készítőit

2019. március 14.

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Ficzere Anett látványtervező és Makai László berendező Ferenczy Noémi-díjban, Takács Tamás Péter grafikus pedig Munkácsy Mihály-díjban részesült.

Új világrend született

2018. december 14.

Új világrend született címmel rendezett nemzetközi konferenciát az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a XX. Század Intézet december 12-én a Várkert Bazárban. Az eseményen nemzetközileg elismert történészek, szociológusok tartottak előadásokat az első nagy világégés utóhatásairól és jelentőségéről.

Ma is ugyanazt a kultúrharcot vívjuk, mint száz éve

2018. december 13.

Az M5 Ez itt a kérdés című műsorának Schmidt Mária történész és Frank Füredi szociológus volt a vendége. Az évszázadon átívelő kultúrharcon túl az első világháború idején kialakuló új világrendről volt szó.

Schmidt Mária: Az első világháború mindent megváltoztatott

2018. december 12.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója, az Új világrend született című nemzetközi konferencián tartott előadásában arról beszélt, a nagy háború sorsfordító hatással volt a határokra, a politikai rendszerekre, a lelkiségre és az erkölcsökre is.

„A nők emancipációja az első világháború egyetlen máig látható pozitív eredménye”

2018. november 23.

A magyar és közép-kelet-európai történelemszemléletről, valamint a „nagy háborút” követő megváltozó világról a Várkert Bazárban látogatható, „Új világ született 1914–1922” című kiállítás kurátora, Békés Márton nyilatkozott a Kossuth Rádiónak.

Az első világháború nem ért véget 1918-ban Európa számára

2018. november 23.

Tallai Gábor és Békés Márton, az Új világ született 1914–1922 című kiállítás kurátorai az M5 Kult’30 című műsorának nyilatkoztak az immár teljes egészében látogatható tárlatról.

Teljessé vált az első világháborús kiállítás-sorozat

2018. november 23.

Az Új világ született című tárlat megnyitásával immár megtekinthető az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a XX. Század Intézet közös kiállítás-sorozatának mindhárom része.

„Mérföldkő, amely közel hozza Tisza Istvánt”

2018. október 30.

Tisza István egykori miniszterelnök halálának századik évfordulója alkalmából adták ki újra a januárban elhunyt Tőkéczki László történész Tisza Istvánról írt monográfiáját. Az alkotást október 30-án mutatták be a Terror Háza Múzeumban.

Facebook   Youtube   Instagram