Emlékművet avattak Laskod hőseinek

2020. június 18.

Harangzúgással, nemzeti imánk eléneklésével, majd galambröptetéssel kezdődött június 4-én a trianoni megemlékezés Laskodon. A falu főterén a trianoni békediktátum századik évfordulójára I. világháborús emlékművet avattak, melynek megépítését a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatta.

Az emlékművel elnyerte végső arculatát a község központja, hiszen a nemrég felavatott, faragott kopjafa mellett most egy turulmadaras obeliszk emelkedik a magasba. Ezzel az emlékművel méltó módon kifejezi az utókor a tiszteletét hős elődeik előtt.

Huszonkilenc, az I. világháborúban elesett laskodi hős nevét őrzi a márványtábla az utókornak, örökre emléket hagyva ezzel az ifjúságnak, a születendő utódoknak. Minden születendő magyarnak tudnia kell ugyanis a világháborús eseményekről a trianoni békediktátumról.

A tisztelet virágai az új emlékművön

A nemzeti összetartozás napján tartott megemlékezésen Pallay Ferenc, Laskod polgármestere köszöntő gondolataiban elmondta, hogy a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány írt ki pályázatot I. világháborús emlékmű megépítésére, az önkormányzat erre a célra 4,8 millió forintot kapott.

Koncepciós eljárás

– Ez az emlékmű emlékeztet bennünket a trianoni békediktátum századik évfordulójára is.

    Az évforduló ennyi idő elteltével is megerősítést ad számunkra az emlékezésre, a magyarság összetartozására az egész Kárpát-medencében, s a magyarságtudatot elvenni nem lehet. Ezért is gondoltuk, hogy településünkön is legyen ez kőbe vésve

– fogalmazott a település polgármestere.

Ezt követően Wass Albert Üzenet haza című verse hangzott el Pallay Ferencné megható előadásában. A vers után dr. Kiss Béla és Pallay Ferenc leleplezték az emlékművet.

Dr. Kiss Béla, a Baktalórántházi Járási Hivatal elnöke beszédében felidézte a Trianont megelőző első világháborús időszakot, Magyarország helyzetét a vesztes háborúban. „…Trianont sokan, sokféleképpen értelmezik. Én úgy gondolom, Trianon nem volt más, mint a Magyarország elleni koncepciós eljárás végeredménye.”

Az emlékművet megszentelték a történelmi egyházak helyi vezetői. A méltóságteljes ünnepséghez hozzájárult Martinovszki István tárogatójátékával, a Kisvárdai Dalárda hazafias énekekkel, katonanóták előadásával, a Honvédsuli fiataljai honvéd tiszteletadással.

(Forrás: szon.hu)

Facebook   Youtube   Instagram