Restaurálták a hódmezővásárhelyi első világháborús emlékművet

2017. augusztus 23.

Magyarország legnagyobb első világháborús szobra, Pásztor János Hódmezővásárhely hősi halottainak emléket állító alkotása a napokban került vissza az alföldi város főterére.

Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere a szobor visszahelyezésekor felidézte, az öttonnás, csaknem hatvan darabból álló lovas szobrot az első világháború huszadik évfordulójára állíttatta Hódmezővásárhely városa.

A mainál lényegesen nagyobb közigazgatási területű Hódmezővásárhelynek 1914-ben 62 ezer lakosa volt, a város a világháború alatt csaknem 15 ezer katonát állított ki. A hősi halottak száma csaknem háromezerre tehető, beleértve azok többségét is, akik a harcok után hunytak el valamilyen a csatatéren szerzett sérülés, vagy betegség következtében – emlékeztetett az alpolgármester.

D KZG20170817012

A háború centenáriuma alkalmából a város közgyűlése pályázatot írt ki az elesett hódmezővásárhelyi katonák nevének megörökítésére a szobor környezetében. A városképhez és a közvetlen környezethez legjobban illeszkedő, a kegyeleti igényeket is szem előtt tartó tervnek a zsűri a szombathelyi Szilágyi Balázs munkáját találta, amely rozsdabarna árnyalatú corten acélból készült, alulról megvilágított sávon helyezi el a hősök neveit, ezzel teljessé téve az emlékművet.

Megvalósítják Szvet Tamás helyi képzőművész elképzelését is, így a digitális térben is megörökítik a hősi halottak emlékét.

Forrás és fotó: MTI

Facebook   Youtube   Instagram