„Lövészárkunk menedékén, jajszó helyett szép dal fakadt” – zenés megemlékezés Dunaújvárosban

2017. május 16.

Az első világháború hőseiről állított össze zenés estet a KÁKICS népzenei együttes, amelyet a dunaújvárosi József Attila Könyvtárban hallgathattak meg az érdeklődők.

A különböző hadszíntereken született, vagy később megénekelt katonadalokra épülő zenés program időrendi sorrendben járta körül a világháború fontosabb eseményeit. A dalok között korabeli feljegyzésekből, levelekből, jelentésekből olvastak fel idézeteket a szervezők, akik családi albumokból, magángyűjteményekből, múzeumi, levéltári archívumból vett fényképeket is vetítettek a közönségnek.

A katonanótákat Magyarország több tájegységéről válogatták össze a zenészek, az adott térségre jellemző hangszerelésében, előtérbe helyezve a parasztság hangszereit is, mint például a tekerőlantot, a bőrdudát, az ütőgardont, a különböző furulyákat és a kobozt.

18156980 1434123676655411 5448891265548160861 n mod

Az Alistáli György Kulturális Egyesület rendezvényének elsődleges célja az volt, hogy bemutassa a közkatonák keserű, egyben felemelő és hősies sorsát, valamint, hogy a fiatalok megismerhessék a korabeli katonadalokon keresztül azt a tiszteletet és alázatot, ahogy a távolba szakadt hősök szeretteiknek írtak a történésekről, magukról és elsősorban a hazáról, amiért a vérüket és sokan az életüket áldozták.

A műsor az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával valósult meg.

Forrás: dunaujvaros.hu
Fotó: duol.hu

Facebook   Youtube   Instagram