Könyvbemutató a Terror Háza Múzeumban

MTI, 2015. május 15.

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával megjelent, kecskeméti vonatkozású háborús albumot és tanulmánykötetet mutattak be csütörtökön a Terror Háza Múzeumban. Az MTI tudósítása.

Az albumról szólva Tombáczné Végh Katalin, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatóhelyettese az eseményen elmondta: olyan kiállítás anyagát fogja össze a kötet, amelynek középpontjában a magyar katonák szenvedése állt, bemutatva ugyanakkor, hogy "mindkét oldalon szenvedtek és mindkét oldalon katonák harcoltak, akik parancsot teljesítettek".

Érdekességként említette, hogy a kiállítás és a kötet főbb elemeit magyar népdalok sorai köré szervezték, hiszen ez volt az utolsó olyan háború, ahol a katonák ajkán még mindennap élt, mi több, gyarapodott is ez a dalkincs.

A Hazatérnek... a magyar katona 1914-1918 című album a Kecskeméti Katona József Múzeum kiállításának anyagát mutatja be, a hadba vonulástól a túlélők hazatéréséig, az ütközeteket és a front unalmas hétköznapjait felelevenítve, az élet és a halál pillanatain keresztül.

A Megtizedelt évek című tanulmánykötet egy tavaly októberi kecskeméti konferencia anyagát fogja össze, teret adva a háború kitörésekor zajló esélylatolgatásnak, a frontkatonák lelki gondozása témakörének vagy épp egyes csapattestek történetének éppúgy, mint annak a kérdésnek, hogy miként és mennyire foglalkoztak a "nagy háború" emlékezetével az elmúlt száz évben.

Horváth Miklós hadtörténész az eseményen arról beszélt: mindkét kötet méltón állít emléket a 3,5 millió, a történelmi Magyarország területéről besorozott katonának. Különösen annak a 660 ezernek, aki életét vesztette az első világháborúban, elsősorban az olasz frontra összpontosítva a figyelmet, hiszen az Alföldről a legnagyobb valószínűséggel oda kerültek a bakák – tette hozzá.

 

Facebook   Youtube   Instagram