Megújuló világháborús emlékművek

Magyar Hírlap, 2015. május 8.

Országszerte folyamatosan zajlik az első világháborús emlékművek felújítása. A felújításhoz kapcsolódó földmunkák során öt hősi halott honvéd földi maradványaira bukkantak Berekböszörményben – írja a Magyar Hírlap.

Az elmúlt egy évben száztíz ilyen alkotást tettetett rendbe az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, amely összesen ötszázmillió forint értékben támogatott a centenáriumhoz kapcsolódóan különböző civilszervezeteket és önkormányzatokat. A szervezet az első világháború kitörésének századik évfordulójára kétszázharminc pályázatot támogatott hét kategóriában. Úgymint az első világháborúval kapcsolatos önálló tudományos művek támogatása; emlékművek helyreállításának, megújításának támogatása; filmforgatókönyvek elkészítése; a témához kapcsolódó kulturális rendezvények, művészeti tevékenységek, illetve az első világháború eseményeit felidéző, s a centenárium témájához kapcsolódó számítógépes játékok fejlesztése.

A kiemelt projektek között olyanok is megvalósultak, mint a Lajta Monitor Múzeumhajó átadása, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Nemzeti Múzeum időszakos kiállításai, és itt említhető a májusban megnyíló nagyszabású tárlat a megújult Várkert Bazárban is. Az idén folytatódó rendezvénysorozatban újfent lehetőség nyílik pályázati úton civilszervezetek, önkormányzatok és közintézmények számára, hogy bekapcsolódhassanak az eseményekbe.

Idekapcsolódik, hogy a napokban az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szervezésében felkészítő tanfolyam indult a hadisírgondozó tiszteknek. A honvédek először a debreceni temetőkben található hősi sírokat és háborús emlékeket látogatták meg, majd a Honvédelmi Minisztérium szakmai irányításával, a Hadisírgondozó Német Népi Szövetséggel és helyiekkel közösen a Hajdú-Bihar megyei Berekböszörményben vettek részt egy második világháborús hősi sír feltárásában. A földmunkák során öt magyar honvéd földi maradványai kerültek elő, akiknek az azonosítása és újratemetésük előkészítése jelenleg is folyik. 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el. 

Facebook   Youtube   Instagram