Kitört az első világháború! – évfordulós lapszemle

ujkor.hu, 2014. augusztus 5.

Az első világháború kitörésének nyolc nappal ezelőtti századik évfordulója rengeteg témát adott az online világnak.

Július 28-án megkezdődött az állami megemlékezés-sorozat, melyről a Magyar Hírlap átfogó cikket közölt. Navracsics Tibor Balatonalmádiban tartott beszédéről külön is olvashatunk a Mandíneren. Az ünnepségek keretében nyitották meg többek között a Tüzérségi Lövegek az I. világháborúban című kiállítást a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, melyről mi is tudósítottunk. Kapcsolódó hír, hogy az Intézet a Hadimúzeum Alapítvánnyal és a Wikipediával közösen szócikkíró versenyt hirdetett, amely szeptember 30-ig tart. Természetesen a Centenáriumi Emlékbizottság honlapja sem volt tétlen, öt korabeli hivatalos dokumentum szövege került fel oldalukra. Szintén aznapi hírük Gerő András professzor úr KlubRádiós vendégszereplése, amely meghallgatható a centenáriumi honlapon

Biztosan nem lepődik meg senki azon, hogy a Honvédelem.hu számos első világháborús érdekességgel szolgált a héten. Tudósítottak a Hadtörténeti Intézet rendezvényéről, majd három részben aktuális Isonzó völgyi emlékeket mutattak be. (1. rész2. rész3. rész.) Beszámoltak a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály, valamint a Lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács, illetve a Kis-Lengyelországi Vajdasági Hivatal megállapodásáról a limanovai 368-as számú első világháborús katonai temető közös felújításáról. Megemlékeztek a Nagy Háború első hősi halottjáról, valamint Pollmann Ferencsegítségével elemezték a háborúhoz vezető utat. A Nagy Háború első hősi halottjáról egyébként a Múlt-kor.hu-n és (két évvel ezelőttről) a Nagy Háború Blogon is olvashatunk. Előbbi egyébként augusztus 1-én érdekes cikket közölt, melyben korabeli színes fényképeket láthatunk.

A Nagy Háború Blog július 28-án ünnepelte negyedik születésnapját. A héten folytatták megkezdett sorozatukat, mely Kovács György háborús naplóját közli (10. rész11. rész), illetve recenzálták az Irodalmi Magazin első világháborús különszámát. Irodalmárokról olvashatunk a Vs-hu cikkében is, a Kolozsvár.ro pedig egy nagyon érdekes személyes történetet közölt. Zenerajongóknak érdemes a Recorder posztjárakattintani, akik tíz első világháborús témájú dalt szedtek össze. (A Metallica One-járól és a Motörhead 1916-járól egyébként megjelent korábban egy-egy elemzés Bartók Béla tollából – helyesebben klaviatúrájából – a Nagy Háború Blogon.)

Visszatérve a fénykép témára, érdemes megnéznünk a 444.hu galériáját, melyben korabeli fotókat helyeztek napjaink környezetébe. Idevág a Magyar Fotótörténeti Társaság honlapján megjelent Az első világháború és a harmadik dimenzió című cikk is. Akit a mozgóképek hoznak lázba, annak egyrészt az Indavideón megjelent animált térképet ajánljuk, másrészt az MTA BTK Történettudományi Intézet honlapjáról letölthető, Frisnyák Zsuzsa által készített animációt, melyet a bevonulókat szállító vonatok első két napi mozgásáról készített. A korabeli sajtóról is olvashatunk, mégpedig a Nyelv és Tudomány cikkében. További eredeti korabeli dokumentumokat találhatunk a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján Fiziker RóbertElső világháború. Háború az uborkaszezonban című cikkében.

Ha a korabeli dokumentumok érdekelnek minket, ne feledkezzünk meg a korabeli tárgyakról sem. A Magyar Múzeumok oldalán átfogó bemutató olvasható hazai kiállítástervekről. Őszinte sajnálattal láttam, hogy az Országos Széchényi Könyvtár nem szerepelt a listán, pedig ott is készülnek az egykori első világháborús gyűjteményre alapozva. Az RTL Klub Híradója viszont nem feledkezett meg az OSZK-ról, július 28-án ottani dokumentumok és szakértők segítségével emlékeztek meg a Nagy Háború kitöréséről. A végére hagytam a hét egyik legfontosabb cikkét. A Magyar Narancs interjút közölt ifj. Bertényi Ivánnal, aki – tőle megszokottan – objektív, logikus és érthető válaszokkal magyarázta el a háború kitöréséhez vezető eseményeket.

Facebook   Youtube   Instagram