GASZTRONÓMUS A LÖVÉSZÁROKBAN

A Gundel-palacsinta névadója sem vonta ki magát az I. világháborús katonai szolgálat alól. Gundel Károly negyvenhárom hónapot töltött a hadszíntéren.

Gundel Károly 1883-ban született Budapesten. Vendéglátós és szállodatulajdonos édesapja nyomdokaiba lépve kereskedelmi iskolában érettségizett, majd neves svájci, német, angol és francia szállodákban, vendéglőkben szerzett tapasztalatokat. 1910-ben vette át Budapesten az Állatkert tőszomszédságában lévő vendéglőt. Jól átgondolt üzletpolitikájának, magas színvonalú konyhájának köszönhetően a nevét viselő étterem fogalommá vált, amely máig érvényes.

Az I. világháború kitörésekor tartalékos tisztként önként jelentkezett, és bár sokgyermekes családfenntartóként felmentését kérhette volna, a pécsi cs. és kir. 52. gyalogezred kötelékében az orosz harctérre került. Hadba vonulását így idézte fel egy későbbi bajtársi összejövetelen: „Virágot szórtak, szőnyeget terítettek a lábaink elé! S mi mentünk! Ott hagytunk szülőt, testvért, feleséget, gyermeket! Ott hagytuk az otthont, a meleg, tiszta fehér ágyat, a kényelmet, a nyugalmat s a hivatásunkat. Új hivatásunk támadt! A hazát kellett védeni: s mi védtük!”

Gundel főhadnagy a fehér damaszt mellől valóban a csaták sűrűjébe került: nevét az ezred hadialbuma az 1915 nyarán dúló Lazarovka, koropieci és komarowkai ütközetek kitüntetettjei között is említi – ekkor tűzték mellére a III. osztályú Katonai Érdemkeresztet. Vitéz magatartásáért a későbbiekben elnyerte az Ezüst és Bronz Signum Laudist (hadiszalagon, a kardokkal) és a Károly Csapatkeresztet is. 1917 novemberében tartalékos századossá léptették elő.

1918-ban történő leszereléséig összesen nem kevesebb, mint negyvenhárom hónapot töltött a harctéren.

A háború után Gundel Károly visszatért népes családjához és hivatásához, a ’30-as évekre a magyar vendéglő- és szállodaszakma vezető egyéniségévé vált és nem utolsó sorban gasztronómiai szakíróként is tevékenykedett. A New York Times szerint „a Gundel-vendéglő nagyobb, jobb hírverést biztosít Budapest számára, mint egy hajórakomány turista prospektus.”  S valóban: a Gundel név egybeforrt a magyar gasztronómiával, vendéglőjét ma is Budapest egyik legnagyobb presztízsű éttermeként tartják számon.

Virágh Ajtony